Hirdetés

Súlyos pofon Ukrajnának az Orbán-kormánytól

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Megtiltja a kormány az Ukrajnából érkező gabonák, olajon magvak importját.

Fontos bejelentést tett Nagy István agrárminiszter, miszerint - igaz, átmeneti jelleggel - megtiltja a magyar kormány azon gabonák, olajos magvak, illetve bizonyos más mezőgazdasági termékek importját, amelyek Ukrajnából származnak.

A jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan károkat okozna a magyar gazdaságnak, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni, tette hozzá a miniszter.

Az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabad kereskedelemi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit – mondta Nagy István.

Hangsúlyozta, a Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű és 2023. június 30-ig tart, ez elegendő idő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

Az agrárium szereplői elvárják az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását az Európai Uniótól.

A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll és megvédi a magyar mezőgazdaságot – emelte ki a tárcavezető. Ehhez hasonló intézkedést eddig Lengyelország hozott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés