Hirdetés

Ezt nézze, mivel fűtenek a szomszédban!

Nap Híre portré Nap Híre

Az elmúlt években sokan váltottak.

Nagymértékben nőtt a fa használata tüzelésre az osztrák háztartásokban az utóbbi években az ÖBMV (Österreichische Biomasse-Verband) osztrák biomassza-szövetség jelentése szerint.

Az osztrák statisztikai hivatal adataira alapozott felmérés szerint a háztartások és lakóterek fűtésének energiaforrásaként a fa tovább növelte előnyét a fűtőolaj és a földgáz előtt Ausztriában - írja az MTI.

A háztartások fűtésének a 2021/22-es fűtési szezonban mintegy 34 százalékát hasábfa, pellet vagy faapríték adta. A biomassza-fűtőművekben és fatüzelésű erőművekben előállított távfűtést is beleszámítva az arány 41 százalékra nőtt. 

A szezonban takarékoskodtak a földgázzal, a fogyasztás kétéves összehasonlításban 13 százalékkal csökkent. Jelentősen, 27 százalékkal több fűtőolajat használtak azonban fel. 

Az, hogy a lakossági fűtőrendszerekben a fa tüzelőanyagok felhasználása a 2021/22-es szezonban közel 9 százalékkal nőtt a 2019/20-ashoz képest, egyrészt a viszonylag hűvös 2021-es évnek köszönhető, másrészt annak, hogy 2022-ben az ukrajnai háború nyomán a fafűtés és a fa tüzelőanyagok iránti kereslet óriási mértékben nőtt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés