Hirdetés

Sűrű fekete füst borul esténként egy somogyi falura - bármit elégetnek, hogy ne fázzanak

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egyre komolyabb gondokat okoz az energiaválság. A mélyszegénységben élő embereknek tűzifára sem telik, így a közelgő hideg miatt az egyetlen megoldás számukra az, ha a kályhába dobnak mindent, amit el tudnak égetni. Így tesznek a Somogy megyei Nemeséden is, ahol már elviselhetetlen a levegő minősége.

Esténként lehetetlen levegőt venni a faluban, akkor a füst. Ennek az oka, hogy a lakók egy része már nemcsak a megengedett fűtőanyagokat égeti el. A rászorulók bármit bedobnak a kályhába: ruhát, cipőt, műanyag palackot. Mindent elégetnek, csakhogy ne fázzanak és meleg legyen a házban. Azonban mindez súlyos környezetkárosodáshoz vezethet.

Tompa Balázs, a falu polgármestere az ATV Híradójának elmondta, olyan füst van, hogy a ruhákat sem lehet kiteregetni és levegőztetni sem lehet. Hozzátette, szociális fát is osztanak, igaz az nem elég az egész télre, sőt úgy tudja, hogy van aki az adományt inkább eladja.

A polgármester szerint vannak olyan kereskedők, akik zsákszámra visznek olyan ruhákat Nemesdédre, amiket már nem tudnak eladni, viszont a helyiek megveszik és azzal gyújtanak be. 

A falu 60 százalékában be sincs vezetve a gáz és a fűtést valahogy meg kell oldani ,biztosítani a gyerekeknek, meg a családnak is. Ezért pedig fűtenek, amivel érnek, kapnak: ruhával, cipővel meg ilyesmivel

- mondta Kuti József, egy helybéli lakó. A tűzoltók is elmondták a véleményüket a helyzetről, kiemelték: mindez sok veszélyt hordoz magában, ráadásul nem a gyártó által előírt fűtőanyagok a tüzelő-fűtőberendezést is szennyezik, a kémények pedig gyorsan elkoszolódnak, lerakódik a korom és a kátrány, ami tűzhöz vezethet. Hozzátették: mivel ezekben a házakban szénmonoxid-jelző sincs, az illegális fűtőanyag használata sok esetben tragédiához vezethet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés