Hirdetés

Sokkoló fordulatok után Franciaország végül balra fordult, de az igazi káosz csak most jöhet

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Franciaországban hétfőn kezdődnek a kormányalakításról szóló tárgyalások, miután a baloldal meglepő erősödése megakadályozta Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésének győzelmét.

Le Pen első fordulós győzelme után több mint 200 baloldali és centrista jelölt lépett vissza, hogy megakadályozza a Nemzeti Tömörülés második fordulós győzelmét.

A vasárnapi választások után a baloldali Új Népi Front (NFP) vált a nemzetgyűlés domináns erejévé, de mivel egyetlen csoport sem tudott abszolút többséget szerezni, az NFP kisebbségi kormányt alakíthat, vagy létrehozhat macronista centrummal egy várhatóan nehézkesen működő koalíciót.

Bár a Nemzeti Tömörülés győzelmét végül sikerült megakadályozniuk, Macron támogatóinak veresége (azaz a baloldal mögé szorulása) érzékeny csapást mért az elnökre, és bizonytalanságban hagyta az euróövezet második legnagyobb gazdaságát, ami a politikai instabilitás időszakát vetíti előre, alig néhány héttel azelőtt, hogy Párizs ad otthont az olimpiai játékoknak – írja a Reuters.

Széttagolt Nemzetgyűlés

Hivatkozás másolása

A választás eredményeként egy rendkívül széttagolt Nemzetgyűlés jött létre, ami gyengíteni fogja Franciaország szerepét az Európai Unióban és azon kívül is, és megnehezíti, hogy bárki keresztülvigye belpolitikai programját.

A baloldal 182, Macron centrista szövetsége 168, a Le Pen vezette Nemzeti Összefogás (RN) és szövetségesei pedig 143 képviselői helyet szereztek - derült ki a belügyminisztérium adataiból, amelyeket a Le Monde című napilap idézett.

Gabriel Attal miniszterelnök közölte, hogy benyújtja lemondását, de nem volt világos, hogy az elnök azonnal elfogadja-e azt, tekintettel arra, hogy a kormányalakítás igen nehéz feladatnak ígérkezik. Attal azt mondta, hogy hajlandó lenne ügyvivő szerepet vállalni.

"Természetesen addig végzem a feladataimat, amíg szükség van rá - nem lehet másként egy olyan időpont (az olimpia) előestéjén, amely olyan fontos az országunk számára" - mondta Attal, miközben világossá vált, hogy Macron centrista-liberális szövetsége megalázó visszaesést szenvedett el a legutóbbi törvényhozási választáshoz képest.

Baloldali kormány jöhet

Hivatkozás másolása

Az NFP pártjai - amelyeket a Francia Kommunista Párt, a kemény baloldali France Unbowed, a Zöldek és a Szocialista Párt alkot - az éjszaka folyamán találkoztak az első megbeszélésekre a hogyan továbbról. Jean-Luc Melenchon, a France Unbowed lángoló vezetője szerint az új miniszterelnöknek az NFP-hez kellene tartozniuk. A blokknak azonban nincs vezetője, és a pártok erősen megosztottak abban, hogy kit választhatnának megfelelő miniszterelnöknek.

Néhány prominens centrista személyiség, köztük Edouard Philippe, Macron korábbi miniszterelnöke, azt mondta, hogy készek együttműködni egy paktumban a stabil kormányzás érdekében.

Az euró árfolyama vasárnap esni kezdett a szavazási előrejelzések bejelentése után.

"A francia törvényhozásban vákuum lesz" - mondta Simon Harvey, a londoni Monex Europe devizapiaci elemzési vezetője.

Le Pen előretört, de az üvegplafon megmaradt

Hivatkozás másolása

Le Pen pártja számára az eredmény messze elmaradt az elmúlt hetek várakozásaitól, amelyek során a közvélemény-kutatások következetesen azt vetítették előre, hogy kényelmesen fog nyerni. Ám a baloldal és a centrista szövetség pártjai a múlt heti első szavazási forduló után számos jelöltet visszaléptettek a versenyből, hogy egységes Nemzeti Tömörülés-ellenes szavazótábort építsenek.

A Nemzeti Tömörülés vezetője, Jordan Bardella, Le Pen pártfogoltja első reakciójában "gyalázatos szövetségnek" nevezte az jobboldal-ellenes erők együttműködését, amely szerinte megbénítja Franciaországot.

Le Pen, aki valószínűleg a párt jelöltje lesz a 2027-es elnökválasztáson, ugyanakkor azt mondta, hogy a vasárnapi szavazás, amelyen az RN a korábbi választásokhoz képest jelentősen előretört, elvetette a jövő magvait.

"A győzelmünk csupán késleltetve lett" - mondta.

Amikor vasárnap besötétedett, a Place de la Republique téren álló Marianne-szobrot tűzijátékkal világították meg a baloldal támogatói. Marianne Franciaország nemzeti szimbóluma, amely az értelmet, a szabadságot és a köztársaság eszméit képviseli.

Baptiste Fourastié, a Place de la Republique-on a baloldal győzelmét ünneplő 23 éves dizájner a Reutersnek elmondta: "nem számítottunk rá, ahogy a szavazók sem. Örülünk, hogy a francia népnek ismét sikerült megakadályoznia a szélsőjobboldal győzelmét". Aggódott azonban amiatt, hogy a jobboldal megerősödhet és legközelebb győzelmet arathat, ha a következő kormány nem lesz feddhetetlen. "Nehéz lesz egy megosztott parlamenttel, de jobb, mintha a szélsőjobb (vezetné az országot)" - mondta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés