Hirdetés

Rommá perelték a Fox Newst, Orbán kedvenc műsorvezetője is érintett

Morvay Péter portré Morvay Péter

Közel 800 millió dollárt kell fizetnie a FoxNews-nak, amiért megkérdőjelezte a 2020-as elnökválasztás törvényességét.

Peren kívüli megállapodással zárult a FoxNews hírtelevízió és a Dominion választási rendszereket gyártó cég bírósági eljárása.

A médiavállalat beleegyezett, hogy a jogi eljárás lezárása fejében 787,5 millió dollárt fizet az őt perlő vállalkozásnak.

A Dominion Voting Systems 1,6 milliárd dollárra perelte rágalmazás miatt a Fox News-t, amiért a 2020-as elnökválasztást követően a médium több műsorában megkérdőjelezték a választás lebonyolításának törvényességét, megemlítve a szavazógépek szerepét is ebben.

A perben kedden tartották volna az első tárgyalást a nyitó perbeszédekkel, amikor a felperes és alperes fél bejelentette a peren kívüli egyezséget.

A Fox News a nézettségi adatok alapján az Egyesült Államok legnézettebb hírtelevíziója.

A Fox News sztárműsorvezetői: Tucker Carlson, Laura Ingraham és Sean Hannity
A Fox News sztárműsorvezetői: Tucker Carlson, Laura Ingraham és Sean Hannity SyriusFM

A rivális CNN szerint a peren kívüli egyezséggel a tévé vezetése gyakorlatilag elismerte, hogy szándékosan valótlanságokat terjesztettek az amerikai választás technikai rendszerét működtető vállalatról. 

A megállapodást az utolsó pillanatban jelentették be, hamarosan meg kellett volna kezdődnie a per nyitóbeszédeinek. 

A tárgyalás során akár a hálózat alapítóját, Rupert Murdochot, illetve olyan népszerű műsorvezetőket is beidézhettek volna tanúvallomásra, mint Tucker Carlson és Sean Hannity.

„Az igazság számít. A hazugságnak következményeik vannak” 

– nyilatkozta Justin Nelson, a Dominion ügyvédje, miután Eric Davis bíró bejelentette a peren kívüli megegyezést.

Egyelőre nem világos, hogy a hatalmas összeg megfizetésén felül vállalt-e más kötelezettséget a Fox.

Közleményében a televíziós csatorna elismerte, hogy a bíróság szerint bizonyos állítások a Dominionnal kapcsolatban hamisak voltak, azonban bocsánatkérésre nem került sor.

„Reméljük, hogy döntésünk, amelynek értelmében egy megosztó bírósági tárgyalás keserűsége helyett barátságosan rendezzük a Dominionnal fennálló vitát, lehetővé teszi, hogy az ország továbblépjen” – írták.

A Dominion eredetileg 1,6 milliárd dolláros kártérítést követelt a televíziótól a 2020-as választásokkal kapcsolatos állításaik miatt.

A Fox számára hatalmas nézettséget és bevételt hozott a választás utáni műsorfolyam, amelyben kiemelt helyet kaptak a feltételezett választási rendellenességek és csalással kapcsolatos gyanúk, amelyek állításaik szerint többek között a szavazógépek segítségével történtek.

A perben nagyon kellemetlen lett volna az, ha nyilvánosságra kerülnek a csatorna belső üzenetváltásai, amelyekből kiderülhetett volna, hogy a Fox tulajdonosai és műsorvezetői szerint nem történt választási csalás. 

A tulajdonos Rupert Murdoch például őrültségnek nevezte ezen összeesküvés-elméleteket, a tévé egyik legismertebb arcának számító Tucker Carlson pedig egyebek mellett arról írt kollégáinak, hogy utálja Trumpot, elnökségét pedig katasztrófának tartja.

Nem ez a 787 millió dollár a legnagyobb tétel, amit jobboldali médiumnak fizetnie kel Amerikában.

 Mint arról beszámoltunk, egy bíróság tavaly 965 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az Infowars online oldal alapítóját, Alex Jonest, amiért összeesküvés-elméleteket terjesztett a 2012-es Sandy Hook-i iskolai mészárlásról, mondván, hogy teljes kamu volt, amelyet a fegyverellenes lobbi szervezett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés