Hirdetés

5 centinél is nagyobb jég potyoghat az égből: Iszonyú forróság után jön a brutális vihar

Nap Híre portré Nap Híre

Az egész országra kiadták a figyelmeztetést, nagyon durva idő közelít felénk.

A HungaroMet előrejelzése szerint szombaton általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek.

Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb.

Az egész országra kiadták a riasztást

Hivatkozás másolása

A veszélyjelzésben azt írják, szombat hajnalban (elsősorban az északi megyékben) már előfordulhatnak elszórtan zivatarok. Ezt követően napközben kiemelten az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatartevékenység. Ekkor már heves zivatarok kialakulásához is - nagy területen és akár több hullámban is - kedvezőek lehetnek a feltételek. 

A zivatarokat általában viharos erejű szél (>60 km/h), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső ( < 2 cm) kísérheti. Heves zivatar esetén erősen viharos (>90-110 km/h) széllökés, nagy méretű jég (ált. 2-5 cm, egy-egy helyen akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (ált. 30 mm körül, néhol akár > 50 mm) fordulhat elő. Várhatóan szombatról vasárnapra virradó éjszaka sem csillapodik a zivatartevékenység.

Megjegyezték azt is, hogy az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet!

Tovább tombol a hőség

Hivatkozás másolása

Holnap hidegfront érkezik, emiatt az ország északi, északnyugati felén megszűnik a hőség. Ezzel szemben a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva egyre magasabb középhőmérséklet valószínű: kiemelten Csongrád-Csanád, valamint Békés megyében a napi középhőmérséklet értéke elérheti, meghaladhatja a 29 fokot.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés