Hirdetés

Felügyelet nélkül hagyott forró sütőolaj miatt égett le Parádon a palócház

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A családi ebédhez felszolgált burgonyaköret gondatlan elkészítésével 2020-ban több mint 36 millió forintos kárt okozott egy idős nő a mátrai településen, ahol a helyi önkormányzat azóta már helyreállíttatta a Palóc Ház Múzeum épületét.

Magyarország Ügyészsége

Még 2020. július 16-án összegyűlt a vádlott rokonsága Parádon, a palócházként is ismert falumúzeum melletti épületben.

A háziasszony az ebédhez burgonyát sütött kinn az udvaron, a ház melletti szín alatt, ahol a gáztűzhely a telkeket elválasztó fal közvetlen közelében állt. Amikor az étel elkészült, a vádlott kiszedte azt a serpenyőből, ám a gázt elfelejtette elzárni, így azon egyre jobban átforrósodott az edényben maradt olaj, olyannyira, hogy rövid időn belül elérte az öngyulladási hőmérsékletét és nyílt lánggal égni kezdett.

A tüzet a házban tartózkodók már csak akkor észlelték, amikor befejezték az ebédet. Ekkor egyikük egy vödör vizet öntött az égő olajra, de ezzel éppen nem csökkentette, hanem csak fokozta a tűz pusztító hatását. A szétszóródó égő olajcseppek elérték a szomszédos Palóc Ház Múzeum udvarán álló csűr zsúpfedeles tetőzetét, amitől az lángra kapott. Végül mind a csűr, mind az istálló, mind a múzeumépület teljes tetőszerkezete megsemmisült az alatt a néhány perc alatt, amíg a tűzoltók a helyszínre értek, és hozzákezdtek az oltáshoz.

A járási ügyészség a vádiratában az asszonnyal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, emellett indítványozta azt is, hogy a bíróság kötelezze őt a nyomozás során keletkezett, közel négyszázezer forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.

Az Egri Járási Ügyészség a napokban gondatlan közveszélyokozás vétsége miatt emelt vádat a bíróság előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés