Hirdetés

Rettenetes: hajnalban újabb földrengés rázta meg Törökországot

Garai Kitti portré Garai Kitti

Drámai a helyzet a katasztrófa sújtotta Törökországban, kedd hajnalban pedig újabb erős rengést jelentettek. Az amerikai földtani intézet szerint a hajnali 5,5-ös erősségű földmozgás 10 kilométeres mélységben volt Golbasi város közelében. 

A 03:13-kor történt újabb rengés erősségét a franciaországi székhelyű Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) 5,6-osra tette, és az ő méréseik szerint a rengés 2 kilométer mélységben volt. Délkelet-Törökországot utórengések sorozata rázta meg a Gaziantep város közelében hétfő reggel bekövetkezett földrengés óta.

A Telex azt írja, Törökország déli és Szíria északi részét érő földrengés következtében már több mint 4300-an haltak meg.

A fagy, a hó és eső miatt éjszaka akadozott a túlélők mentése, miközben a romok alatt rekedtek folyamatosan segítségért kiáltanak. "Hangokat adnak ki, de senki nem jön" - mondta zokogva egy férfi Hatayban. A férfi elmondta, gyötrelmes várni a mentőkre, miközben hallják a segélykiáltásokat. 

Szíriában a lázadók által ellenőrzött területen működő mentőszolgálat, a Fehér Sisakosok tagja arról beszélt, hogy "versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék a romok alatt rekedt túlélőket”.

Egy brit származású orvos, Sajul Iszlám az észka-szíriai Idlíbben található al-Shifa kórház intenzív osztályán dolgozik. A földrengés után elmondta: "Amikor azt mondom, hogy ez a legrosszabb, amit valaha láttam, akkor ezt szó szerint értem.” Az orvos szerint a kórház megtelt, most körülbelül 300-400 beteget ápolnak, és nincs elég kórházi ágy, sem pedig személyzet. Sajul Iszlám 40-45 súlyos betegről gondoskodik az intenzív osztályon, s mint mondta, lehetetlen ezt egyedül csinálni. A férfi nem tud mit tenni, levesz betegeket a lélegeztetőgépről, és olyanokat kapcsol rá, akiknek talán több esélyük van a túlélésre. 

Ahogy arról korábban a Naphíre is beszámolt, hétfő este Törökországba indult az 55 fős magyar mentőcsapat. A tűzoltókon kívül katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai is részt vesznek a munkában, valamint keresőkutyákat is vittek magukkal. A személyzetet és a 90 tonnányi felszerelést a Magyar Honvédség Aurbus 319-es gépe szállította.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés