Hirdetés

Több erős földrengésre készülnek a szomszédban, mi is érezhetjük

Garai Kitti portré Garai Kitti

A román szakértők arra figyelmeztettek, hogy több földrengésre is számítanak a következő hetekben Vrancea térségében, amely aktív szeizmikus zónának számít. Az elmúlt hetekben több nagyobb földmozgás volt a szomszédban, amit Magyarországon is érezni lehetett.

Alexandru Tiganescu, a román Országos Földtani Intézet szakembere úgy fogalmazott, az elmúlt napokban csökkent a rengések száma a régióban, azonban az erősségük kevésbé mérséklődött. Közölte azt is, hogy legutóbb csütörtök reggel mozdult meg a föld, akkor egy 3,9-es erősségű rengést mértek. 

A szakember arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban 540 kisebb erejű földrengés volt, ezek közül a legnagyobb 5,7-es erősségű február 14-én történt. Ez a rengés már nagy rémületet okozott a helyiekben, főleg  a Gorj megyei Zsilvásárhelyen és Olténia régióban. Több kémény ledőlt, a lehulló téglák autókat rongáltak meg, az áruházak polcairól pedig sorra estek le a termékek. Az emberek az utcára szaladtak - írja az MTI.

A román kormány megerősíti az épületeket

Hivatkozás másolása

A kormány a pusztító törökországi fölrengést követően bejelentette, hogy több mint félmilliárd eurót fordít az uniós finanszírozású helyreállítási programban az épületek megerősítésére. Cseke Attila fejlesztési miniszter akkor elmondta, hogy az általa vezetett szaktárca 100 település 238 veszélyeztetett épületének biztonságossá tételére kötött finanszírozási szerződést 441 millió euró értékben.

A román kormány szerdai ülésén határozott arról, hogy 51,5 millió lej (3,9 milliárd forint) támogatásban részesülnek a kormány tartalékalapjából a Gorj megyei önkormányzatok, amelyek földrengés veszélyeztette oktatási intézmények konszolidációjára használhatják fel a támogatást. Összesen 14 iskolát, egy óvodát és egy iskolai tornatermet tesznek biztonságossá ebből a pénzből.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés