Hirdetés

Újabb borzalom jön a földrengés után? Ezt mondja a szakértő

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Hatalmas kockázatai vannak a tiszta ivóvíz hiányának a török-szír térségben, ahol a héten pusztító erejű földrengés volt.

MTI

Bár a mentőcsapatok még túlélők után kutatnak Törökországban és Szíriában, a térségben hamarosan újabb csapást kell megelőzni - mondta az Infostartnak Rusvai Miklós víruskutató. A 7,8-as erősségű, hétfői földrengés után rengetegen maradtak otthon nélkül, tízezrek élnek az utcákon, sokan víz, áram, fűtés nélkül vannak.

A legnagyobb kockázatot ezek miatt most a kolera jelenti, ami már egyébként is jelen volt a térségben. A szíriai menekülttáborokban már járvány is volt tavaly.

"Ráadásul ez politikailag kényes régió, hiszen a kurd régiókhoz tartozik Törökországnak ez a területe, ezért az infrastruktúra sem túl jó, és nagyon sokszor a török hatóságokat még az a vád is éri, hogy nem biztosítanak megfelelő minőségű és mennyiségű, tiszta ivóvizet" – mondta Rusvai Miklós.

A higiéniás viszonyok miatt most is félő, hogy a szennyvíz összekeveredve az ivóvízzel - hiszen a földrengés során a vízvezetékek is megsérültek - kolerajárványt eredményezhet. Ez pedig újabb pusztító erővel szedheti majd a halálos áldozatokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés