Hirdetés

Gyanús, hogy emberi tevékenység okozza ezeket a magyarországi a földrengéseket

Nap Híre portré Nap Híre

Nagyon szokatlan, ami a napokban Békés vármegyében történt, ám lehet, hogy megvan rá a magyarázat.

Augusztus 19-én szokatlan eseménysorozat kezdődött Békés vármegyében: az első, kis földrengést követően 30 perccel később, majd újabb 3 perccel később egy 4,0 és egy 4,1 magnitúdójú rengés is kipattant, amelyeket már nem csak a műszerek, hanem sok ember is érzékelt. 

Helyi beszámolók szerint voltak, akik kiszaladtak a házukból, és számos megfigyelő kamera is rögzítette a rengéseket. 

A Portfolio cikke szerint a Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben egy hét alatt 99 darab földrengés pattant ki. 

Ez a közel 100 darab, kis helyen, rövid idő alatt kipattanó földrengés nem tipikus hazánkban, és az is furcsa, hogy a rengések kis mélységben, 6-8-10, illetve 20 km közötti mélységben pattantak ki, ám Békés vármegyében több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet.

Egyrészről folyik a Corvinus projekt, amiben a cél a hazai szénhidrogén kitermelés fokozása. A másik potenciális lehetőség, amivel érdemben foglalkozni kell, hogy több geotermikus energia projekt létesült vagy van éppen tervben a térségben. Ezek az emberi tevékenységek pedig földrengéshez vezethetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés