Hirdetés

Milliókat kínálnak a fogorvosoknak, mégsem mennek vidékre

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egyre több vidéki kistelepülés küzd azzal a problémával, hogy nincs saját fogorvosa. A nagyobb városokban könnyedén lehet válogatni a szakemberek között, ám számos faluban csak kéthetente egyszer rendel az orvos.

Az orvosokat sokszor még a 20 millió forintos vissza nem térítendő támogatással és az ingyenesen felszerelt rendelővel sem lehet vidékre csábítani, pedig a milliós nagyságrendű összeget bármire, akár lakásra vagy autóra is elkölthetik. Cserébe csak annyit kérnek, hogy költözzenek külföldre és rendeljenek ott.

Mindezzel pedig a falubeliek kerülnek nehéz helyzetbe, ugyanis sokszor kilométereket kell utazniuk, hogy megfelelő ellátást kapjanak. A Somogy vármegyei Potony lakóinak például nyolc kilométert kell utazniuk, hogy igénybe tudják venni a fogorvosi kezeléseket. Ráadásul a vármegyében van olyan ellátási terület is, ahol 20 település négy praxisára mindössze egy fogorvos jut. Ráadásul hetente csak egyszer van rendelés, mert az orvosnak többre nincs kapacitása - hangzott el az ATV Híradójában.

Egy megkérdezett fogorvos úgy fogalmazott, hogy "a kormány egyik kezével ad, a másikkal pedig elvesz". Majd hozzátette, áprilistól egy rendelet szerint megvonják az alapfinanszírozásukat, a bázisdíjat, amiből eddig fenn tudták tartani a rendelőt: ebből fizették a könyvelőt, az asszisztenciát, a rezsit és a megnövekedett áru tömőanyagot is.

Wigand Csilla azt is elmondta, hogy szerinte nem meglepő, hogy vidéken kevés az állami szektorban dolgozó fogorvos, ugyanis a végzett egyetemisták nagy része inkább magánpraxist nyit, esetleg külföldön folytatják a karrierjüket a jobb fizetés reményében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés