Hirdetés

Megéri focistának lenni Magyarországon: alig kell adózni, és annyit kereshetnek, mint Nyugaton

Nap Híre portré Nap Híre

A magyar labdarúgó-bajnokság azért is lehet vonzó a külföldiek számára, mert annyit kereshetnek, mint Nyugaton, a fizetésből pedig csak 9,5 százaléknyi személyi jövedelemadót kell fizetni. A teljes elvonás az egészségügyi hozzájárulással együtt is csak 15 százalék. Ezt az adózási formát évi 500 millió forintos jövedelemig választhatják a sportolók.

Orbán Viktor egy évvel ezelőtt arról beszélt a Puskás Akadémia honlapjának adott interjújában, hogy nem szórakozni és tapsikolni akarnak a lelátón a külföldi játékosoknak, hanem a saját gyerekeiket akarják látni a pályán. A Puskás Akadámia második az NB1-ben, és vasárnap a listavezető Ferencvárossal játszottak, a kezdőcsapatokban pedig összesen 17 külföldi volt - idézte fel az RTL

A híradó szerint a magyar labdarúgó-bajnokság azért is lehet vonzó a külföldieknek, mert annyit kereshetnek, mint Nyugaton, a fizetésből pedig csak 9,5 százaléknyi személyi jövedelemadót kell fizetni, ami a töredéke a négy topbajnokság 40 százalék fölötti átlagának. A teljes elvonás az egészségügyi hozzájárulással együtt is csak 15 százalék. Ezt az adózási formát évi 500 millió forintos jövedelemig választhatják a sportolók. A G7 számításai szerint a magyar állam ezzel évente mintegy 5 milliárd forintról mond le, csak a labdarúgó NB I-ben. 

Gulyás Gergely miniszter szerint a kedvezményes adózás a magyar foci érdekeit szolgálja. "Ha azt akarjuk, hogy a magyar foci versenyképes legyen, akkor az adószabályainknak is versenyképesnek kell lenni, és annak idején ez a módosítás ezt szolgálta" - fogalmazott a miniszter. 

2010 óta kilencszer jutottak be magyar csapatok Európai Ligák csoportköreibe. A legtöbbször, összesen 6-szor a Ferencvárosnak jött ez össze. Egy Bajnokok Ligája, négy Európa Liga és egy Konferencia Liga szerepléssel. Ezek mindegyikét az utóbbi 5 évben sikerült összehozni. A látszik eredménye annak, Hogy jelentős tőke került a magyar sportba és a magyar labdarúgásba.

A kormány 2010 óta több mint 4400 milliárd forintot költött sportra. Ez a fociklubok költségvetésén is meglátszik, míg 2010-ben félmilliárd, addig tavaly már 4,67 milliárd forintnyi átlagos bevétel jutott egy csapatra. A bérköltségek a 21-szeresükre 1,6-ről 33,5 milliárd forintra emelkedtek 2023-ra. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés