Hirdetés

Figyelmeztet a rendőrség: súlyos büntetésre számíthat, aki petárdázik

Garai Kitti portré Garai Kitti

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos - figyelmeztet a rendőrség, és azt is ismertették, hogy mit szabad használni. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményben tudatta, hogy az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók - írták. Hozzátették: a 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell. 

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni - emelték ki. 

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozókat 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg - idézte az MTI a rendőrség közleményét.

Azt tanácsolták, hogy pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljanak az emberek. Felhívták a figyelmet arra, hogy aki illegális árustól vásárol, magát és a környezetét is veszélyezteti.

Hivatkozás másolása

Hozzátették: a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy a tűzijátékokat tartsák távol a tűzveszélyes anyagoktól, a gyermekek elől pedig mindig legyen elzárva.  

Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott

Hivatkozás másolása

A közleményben kiemelték: aki ezt a tilalmat megszegi és petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye - tették hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés