Hirdetés

Figyelmeztet a Nébih: rettegett vírus terjed a szomszédos országban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Terjed az úgynevezett álveszettség kutyák között Szlovákiában – figyelmeztetett Márton Lázár, a Nébih állategészségügyi és állatvédelmi igazgatója. A vírusfertőzés a négylábúak között terjed, gyors lefolyású, magas halálozási arányú megbetegedést okoz.

Az Aujeszky-betegség egy herpeszvírus által kiváltott kórkép, amely agyvelőgyulladást okoz, a veszettséghez nagyon hasonló tüneteket okoz. Elsősorban a sertésfélék között terjed, de kutyák is elkaphatják. Az ember viszont nem fogékony rá.

Márton Lázár hangsúlyozta, hogy gazdasági jelentősége miatt több országban is mentesítési program indult, aminek köszönhetően mára sok területet – köztük Magyarországot – hivatalosan is Aujeszky-betegségtől mentesnek nyilvánítottak. A vaddisznóállományban azonban továbbra is jelen van a vírus, ennél fogva a vadállatokkal valamilyen formában érintkező kutyák veszélyben lehetnek.

Kutyáknál a fertőzés gyors és szinte kivétel nélkül halálos, jellemzően idegrendszeri tünetekben megnyilvánuló betegséget okoz. Mivel nincs ellene hatásos vakcina, ezért csak úgy tudjuk megelőzni a bajt, ha óvjuk a kiskedvencünket. A legfontosabb, hogy sertéshúst és belsőséget kizárólag alapos hőkezelés, főzés után adjunk a kutyáknak, nyersen semmiképpen sem. Emellett vadászkutyák esetében figyelni kell arra, hogy még hajtások alkalmával se kerülhessenek közvetlen kapcsolatba vaddisznókkal - írta a Házipatika.

A Naphíre nemrégiben arról is beszámolt, hogy meghalt a világ legidősebb kutyája, Pebbles. A foxterrier gazdája, Julie Gregory a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A kutya otthonában múlt ki természetes módon. Az állat 2000. március 28-án született New York államban, és életének nagy részét Dél-Kaliforniában töltötte. Pebbles élete során 32 kölyköt hozott a világra és tavaly májusban vált a rekodtartóvá.

Gazdája szerint az eb a figyelmes gondoskodásnak köszönhetően volt ilyen egészséges és hosszú életű.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés