Hirdetés

Kiadták a figyelmeztetést, árhullám jön Magyarországon

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban, az érkező vizet ahol lehet, a hullámtérbe vezetik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az elmúlt napokban brutális mennyiségű csapadék hullott le országszerte, a múlt hét országos esővel zárult, a legtöbb csapadékot a Dunántúl keleti, déli részén mértek, sőt, az Időkép györkönyi automatája közel egy havi csapadékot mutatott. Ráadásul úgy tűnik, még nincs vége: szerdán például a meteorológusok zivatar miatt riasztást adtak ki az ország több pontjára, emellett figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás és viharos szél miatt is. 

Az OVF most az MTI-vel azt közölte, az elmúlt napokban a dunai és részben a tiszai vízgyűjtőkön területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék hullott, helyenként 60-80 milliméter, ami több magyarországi folyón is árhullámot indított el. Területi átlagban 10 millimétert meghaladó csapadék várható még a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízgyűjtőjén.

Hozzátették: az érkező vizet, ahol az lehetséges, a visszatartás érdekében a hullámtérbe kormányozzák, a Szigetközben például másodpercenként több mint 200 köbméter vizet engednek a tájba, ami segíti a hullámtéri mellékágak feltöltődését, a vízi élővilág szaporodási feltételeit.

Azt írták, a hét elején már voltak alacsonyabb tetőzések a folyókon, azonban a vízgyűjtőkön leesett hétfői és keddi csapadék hatására e hét közepén és végén úgynevezett másodtetőzésekre számítanak a vízügyes szakemberek. A Dunán Nagybajcsnál az elsőfokú készültségi szintet megközelítő vagy azt elérő vízszint valószínű a hét második felében, míg Budapestnél várhatóan szombaton tetőzik, az alsó rakpart szintje alatt bő 1 méterrel, 550 centiméteres vízállással.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés