Hirdetés

Vészjósló hírt kaptunk: ezzel készül Putyin a Z-napra

Morvay Péter portré Morvay Péter

Ukrán felderítési adatok szerint Oroszország hatalmas csapatösszevonásba kezdett, hogy újabb, az eddigieknél is nagyobb támadást indítson.

Vlagyimir Putyin a feltételezések szerint a háború első évfordulójára, február 24-re időzítheti az új offenzívát, amelyhez 1800 tankot, 700 repülőgépet és 500 ezer embert gyűjtött össze. 

Az orosz hadsereg emellett 2700 tüzérségi ágyút és 810 rakétavetőt is előkészített a „következő támadási hullámhoz” - írja a Foreign Policy.

A várható nagy offenzíva előtt már ma hajnalban brutális támadást indított Oroszország, Ukrajna csaknem egész területén légiriadó volt, robbanások hallatszottak többek között Harkivban, Dnyipropetrovszkban és Zaporizzsjában, az orosz légicsapások elsősorban az energetikai infrastruktúrát érték.

Mint arról írtunk, Putyin borzalmas meglepetéssel fenyeget a háborús évfordulóra.

Volodimir Zelenszkij európai látogatása során arra figyelmeztetett, hogy nem elegendő az eddigi katonai támogatás és Ukrajnának többek között modern vadászgépekre is sürgősen szüksége van. 

A Brüsszelben tárgyaló ukrán delegáció tagjai Orbán Viktort is meghívták a háborús frontra.

Ukrán katonai szakértők arra számítanak, hogy az offenzíva során az oroszok minden eddiginél kíméletlenebbek lesznek. 

1800 orosz tank áll készenlétben a fronton
1800 orosz tank áll készenlétben a fronton Independent

„Nem érdekli őket az áldozatok vagy veszteségek száma” 

– nyilatkozta a brit Daily Mailnek a kijevi védelmi minisztérium egyik illetékese.

Brit elemzők becslése szerint a véres bakhmuti csatában a frontvonalban harcoló katonák átlagos túlélési esélye mindössze négy óra.

A Pentagon tisztviselői azonban azt mondták, hogy az új orosz csapatok „rosszul felszereltek és rosszul képzettek”, akiket a parancsnokaik mészárszékre hajtanak a tűzvonalba.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin parancsot adott arra, hogy csapatai márciusig elfoglalják Donyeck és Luhanszk régiók teljes területét.

Putyin védelmi minisztere, Szergej Sojgu pedig bejelentette, hogy 2023-tól másfél millióra kívánja növelni az aktív állomány létszámát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés