Hirdetés

Félmillió család várja a kamatstop meghosszabbítását

 portré

A bankszektort nem rengetné meg a június 30-ig bevezetett kamatstop meghosszabbítása, az adósoknak viszont továbbra is nagy segítséget jelentene, így aztán indokolt lehet az intézkedés fenntartása - vélik a közgazdászok. 

A Pénzügyminisztérium szerint ez a döntés közel félmillió családot érint, akik összesen 30 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet a kamatstop révén. Elemzők úgy kalkulálnak, legalább 20 százalékkal nőne a havi terhe az adósoknak az intézkedés nélkül.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök december 22-én jelentette be, hogy január elsejétől a kormány lakossági kamatstopot vezet be, és október végi szinten rögzíti a jelzáloghitelek kamatait. Az intézkedés elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent segítséget.

Ugyanakkor Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a VG-nek adott év végi interjújában arról beszélt, hogy 2021-ben rekordbevétellel zártak a pénzintézetek. Arra pedig a Magyar Nemzeti Bank hívta fel a lap figyelmét, hogy alig jelennek meg a tavaly nyár óta tartó kamatemelések hatásai a betéti kamatokban, vagyis nem működik megfelelően a monetáris transzmisszió Magyarországon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés