Hirdetés

Fellélegezhetünk? Túljutottunk a válság nehezén

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Európa túljutott a földgázellátási válság legnehezebb időszakán, és a meghozott intézkedéseknek köszönhetően elkerülte a legrosszabb ellátási forgatókönyvek megvalósulását - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott szektorelemzésében.

A tanulmányban közölték azt is, hogy a cseppfolyósított földgázból hozzáférhetővé vált rekordmennyiség és a tározók telítettsége azt jelenti, hogy Európa idén az orosz földgázszállítosák esetleges leállásával járó hatásoknak is képes lenne ellenállni. Mint írták, bőséges a beáramlás, ráadásul a kereslet visszaesése és az enyhe tél révén sikerült elérni a földgázellátás kényszerű adagolását, ami már tavaly nenyhítette a feszültségeket.

Az adatok szerint a földgázárak 2022-es meredek emelkedése tíz százaléknál nagyobb mértékben csökkentette tavaly az európai keresletet, azonban az átlagon belül jelentősek voltak az eltérések. A csökkenés nagy része az ipari szektorban jelentkezett: Magyarországon például 47 százalékkal esett vissza az ipar földgázigénye a 2019-2021-es időszak átlagához mérve.

A Fitch elemzői összességében azzal számolnak, hogy az európai gazdaságok földgázigénye az idén 15 százalékkal lesz kisebb, mint 2021-ben.

Bár úgy vélik, hogy a cseppfolyósított földgáznak a piaci helyzete még idén is feszes lesz, amihez a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt kínai korlátozások feloldása is hozzájárul majd. Ugyanakkor azzal számol a hitelminősítő, hogy Európának ennek ellenére is elégséges mennyiségű cseppfolyósított földgáz áll rendelkezésére 2023-ban.

A szektorelemzést bővebben a Portfolio oldalán olvashatják el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés