Hirdetés

Felfoghatatlan fotó érkezett a török földrengés következményéről

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Légi felvételt közölt az EPA hírügynökség a földrengés okozta törésvonalakról egy olivabogyó ültetvényen a dél-törökországi Hatay tartományban fekvő Tepehan településről. A február-6-án bekövetkezett 7,8-es erősségű földrengés csaknem 46 ezer ember halálát okozta Törökországban és Szíriában.

A földrengés okozta törésvonal
A földrengés okozta törésvonal

Azóta sajnos rengeteg utórengés volt, a legnagyobb két nappal ezelőtt. Akkor azt írtuk, hogy 6,4-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Törökországot az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint. A rengéseket Szíriában, Jordániában, Izraelben, Egyiptomban és Libanonban is érezték.

A török katasztrófavédelem, az AFAD szerint a 6,4-es erősségű földrengés központja a Hatay török tartományban található Defne város környékén volt. Ezt követte pár perccel később egy második, 5,8-es erősségű rengés, melynek központja Samandagban volt.

Az NTV televízió arról számolt be, hogy a rengés következtében néhány megrongálódott épület összedőlt. A CNN Türk hírtelevízió úgy tudja, Hatay tartományban az emberek pánikszerűen az utcákra rohantak, és az egész térségben áramkimaradások voltak. Süleyman Soylu belügyminiszter szerint az újabb földrengésnek három halálos áldozata és 213 sérültje van.

Lütfü Savas, Hatay polgármestere a Twitteren figyelmeztette az embereket, hogy tartsák magukat távol az omlásveszélyes épületektől.

Nehéz döntéseket kellett meghozni a földrengés után

Hivatkozás másolása

Novák András az ATV munkatársa a helyszínről tudósította a mentést, fotókat, videókat készítve. A Spirit FM műsorában beszámolt néhány, eddig nem hallott részletről is. Elmondta például, hogy a különböző országok katasztrófavédői és a segíteni érkező országok átnyúltak a vallások felett: a repülőtéren az izraeli mellett az iráni gép állt meg, amire sosem volt még példa a történelemben, ezt még az izraeliek is lefotóztak.

Elmondása szerint egyébként óriási dilemma volt a nemzetközi csapatok meetingjén, hogy ha találnak egy túlélőt és megállapítják, hogy a kihozatala 24 vagy 48 órába telik, a protokoll szerint, ha a szomszéd házakban vannak túlélők, őt ott kell hagyni, mert ennyi idő alatt 4-5 embert meg tudnak menteni – árulta el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés