Hirdetés

Féktelen kullancsáradat fenyeget – már hordákban támadnak

 portré

A gonosz vérszívók idén is fűben, bokrokban, cserjékben leselkednek. De már valóságos hordákban támadnak a klímaváltozásnak köszönhetően.

Az idei év rendkívül erős és előnyös lesz a kullancsok számára. Az enyhe és egyre rövidebb telek előnyt jelentenek a számukra. Egyre korábban válnak aktívvá, és a globális felmelegedés miatt egyre magasabb régiókban is megtalálhatók már. Már a hegyekben sincs biztonságban tőlük az ember.

A globális felmelegedés ugyanis fokozta a kullancsok elterjedését. Az 1970-es évekig maximum 700 méter tengerszint feletti magasságig érezték jól magukat, ma már 1500-2000 magasan is megtalálhatóak. És kedvencük a vegyes, többféle fákból álló erdők.

Közép-Európában a kullancsok által terjesztett két legfontosabb betegség a TBE és a Lyme-kór. Utóbbi – elég korán felismerve – antibiotikumokkal jól kezelhető, mivel baktériumról van szó. A TBE azonban vírusos, ellene az antibiotikum hatástalan – itt csak a védőoltás segíthet. Mindkét betegség sokáig teljesen tünetmentes lehet, ezért olyan veszélyes.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés