Egy új tanulmány szerint ezek a konyhai eszközök nagy mennyiségben tartalmaznak rákkeltő, hormonkárosító lángretardáló anyagokat – olvasható egy sajtóközleményben.
A Toxic-Free Future és a Vrije Universiteit Amsterdam Life and Environment Intézetének kutatói által végzett, szakértők által lektorált tanulmány 203 fekete műanyagból készült háztartási terméket tesztelt, és ezek 85%-a magas koncentrációjú retardáló anyagokat tartalmazott. A tanulmány a Chemosphere folyóiratban jelent meg.
Megan Liu, a tanulmány társszerzője és a Toxic-Free Future tudományos és szabályozási menedzsere elmagyarázta, hogy ezek a lángretardáló anyagok ugyanazok, amelyeket elektronikai eszközökben, például televíziókban, mobiltelefonokban vagy számítógépekben használnak – írja a New York Post.
Ez különösen a fekete műanyag tárgyakra vonatkozik – a más színűekre nem -, mivel az újrahasznosított elektronikai alkatrészek, amelyekben égésgátlót használnak, általában feketék.
„Ezeket a rákkeltő vegyi anyagokat eleve nem szabadna használni, de az újrahasznosítás révén többféleképpen is bekerülnek a környezetünkbe és az otthonainkba” – mondta Liu. „Az általunk talált magas koncentrációk aggasztóak” – tette hozzá.
A tanulmány kiemelte, hogy az elektronikai eszközökben használt műanyagok újrahasznosítása végül olyan háztartási cikkekben való felhasználáshoz vezethet, amelyeknél nincs szükség lángretardáló anyagokra. Ez pedig „feleslegesen magas kitettséget” eredményezhet, amely különösen veszélyes lehet gyermekekre és szülőképes korú nőkre nézve.
A kutatók szerint az érintett egészségügyi problémák közé tartozik a rákkeltő hatás, a hormonrendszer megzavarása, az idegrendszeri toxicitás, valamint a reproduktív és fejlődési károsodások.
Bár a konkrét márkákat vagy gyártókat nem nevezték meg, a legmagasabb lángretardáló szinteket spatulákban, szusitálcákban és gyöngyös nyakláncokban találták.
Az egyik kimutatott vegyi anyag a decaBDE volt, egy korábban betiltott anyag, amelyet elektronikai burkolatok gyártásához használtak. A tanulmány szerint ez az anyag továbbra is bekerül otthonainkba az újrahasznosított műanyagokon keresztül.
„Ezek az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy az égésgátlót tartalmazó elektronikai eszközöket, például a nagyméretű televíziók külső burkolatát élelmiszer-tároló edények és használati tárgyak formájában hasznosítják újra” – mondta Heather Stapleton, a Duke Egyetem Ronie-Richele Garcia-Johnson néven elismert professzora egy nyilatkozatban.
„Miközben létfontosságú, hogy fenntartható megoldásokat dolgozzunk ki a műanyag hulladék kezelésére, óvatosságot kell gyakorolnunk, és biztosítanunk kell, hogy ne növeljük tovább ezeknek a veszélyes vegyi anyagoknak a kitettségét az újrahasznosított anyagokban” – tette hozzá.
Bár szinte lehetetlen minden káros dolgot eltávolítani az otthonunkból, Jamie Alan, a Michigan Állami Egyetem Farmakológia és Toxikológia Tanszékének docense elmondta, hogy érdemes törekedni a problémás konyhai eszközök lecserélésére. „Ha fokozatosan ki tudja cserélni a kanalat, vagy ritkábban használja a fekete bevonatúakat, az már egy jó lépés” – mondta.
Ha jelenleg nem tudja lecserélni ezeket az eszközöket, az rendben van, de próbálja meg elkerülni, hogy túl hosszú ideig érintkezzenek forró tárgyakkal – tanácsolta Alan. Azonban, ha az eszköz megolvad vagy deformálódik a hő hatására, azt azonnal ki kell cserélni.
„Természetesen, ha megolvad a kanál – velem is sokszor előfordult, mert elfelejtettem és otthagytam… azt azonnal dobja ki” – magyarázta Alan, hozzátéve, hogy az elkészült ételt is ki kell dobni.
Bár a fém, fa és kerámia konyhai eszközök mind jó választások, Alan a fémet részesíti előnyben, mert ezt a legkönnyebb tisztítani, és jól használható magas hőmérsékletű főzéshez. A fa és a kerámia szintén jó alternatívák, de nehezebb őket megfelelően tisztítani és fertőtleníteni.
Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!