Hirdetés

Sokkoló számok: ennyi lőfegyver van a magyar lakosságnál

Nap Híre portré Nap Híre

Hazánkban ma 144 334 embernek van fegyvertartási engedélye. Az Országos Rendőr-főkapitányság nyilvántartása szerint a természetes személyek 250 809 lőfegyvert tartanak maguknál, míg a gáz- és riasztófegyver-viselési engedélyek száma 73 587.

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény szerint a fegyvertartás fogalmába tartozik a lőfegyver birtoklása, viselése és tárolása is – írja az Index. Maga a fegyverviselés pedig a fegyvernek az ember ruházatán vagy testén rejtett vagy nyílt módon való elhelyezését jelenti. Ugyanakkor a fegyvertörvény hatálya nem terjed ki a 

  • Magyar Honvédség és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, 
  • a Magyarország területén állomásozó fegyveres szervek, 
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, 
  • a rendvédelmi szervek, a fegyveres biztonsági őrség, 
  • az Országgyűlési Őrség, a rendészeti,
  • illetve katonai képzést folytató felsőoktatási intézmény által jogszerűen birtokolt lőfegyverekre, lőszerekre és egyéb fegyverekre, valamint ezeknek a felsorolt szervek által történő megszerzésére és az általuk üzemeltetett lőterekre.

A fegyvertörvény alapján engedély szükséges az „A” és „B” kategóriába tartozó tűzfegyver, lőfegyverdarab, lőfegyvernek minősülő légfegyver, a lőszer, lőszerelem, valamint hangtompító tartásához, továbbá többek közt a gáz- és riasztófegyver viseléséhez. Ez utóbbi megfogalmazás azt takarja, hogy a gáz- és riasztófegyverek viselése engedélyköteles, tartása pedig bejelentéshez kötött. 

A lőfegyverek esetén viszont már a birtoklásukhoz, tárolásukhoz is engedély szükséges. A lőfegyver tartására vonatkozó engedélyt a kérelmező lakóhelye, illetőleg székhelye szerint illetékes rendőrkapitányság, a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság engedélyezi. 

Magyarországon jelenleg 144 334-en rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés