Hirdetés

Csapás a Facebookra: brutális büntetést kapott a cég

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A Meta nem felelt meg az uniós adatvédelmi szabályoknak, ezért az ír adatvédelmi hatóság 1,2 milliárd eurós (nagyjából 450 milliárd forintos) büntetést szabott ki rá. 

Ez a legnagyobb bírság, amelyet az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján eddig valaha kiszabtak - írja a Telex. A Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is a termékei közt tudó vállalat azzal sértett az írek szerint szabályt, hogy megfelelő védelem nélkül továbbította európai Facebook-felhasználók adatait a tengerentúlra. 

Az Európai Bíróság 2010-ben érvénytelenítette a korábbi EU-USA adattovábbítási megállapodást, és szigorúbb követelményeket határozott meg az általános szerződési feltételekre. Az ír hatóság szerint ezek nem kezelték az alapvető jogokat veszélyeztető kockázatokat, amelyeket a bírósági döntés felvetett.

A vállalat közleménye szerint az ír büntetés "indokolatlan és szükségtelen", és fellebbezést fog beadni, de a döntés nem okoz azonnali zavart a Facebook működésében. 

Mindeközben a Mark Zuckerberg által vezetett cég nagy dobásra készül a metserséges intelligenciával kapcsolatban, ugyanakkor a közelmúltban igen kínos bakit tapasztalhattak a felhasználók: a Facebook a tudtuk nélkül kezdett a nevükben ismerősnek jelölni másokat. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés