Hirdetés

Megszólalt a szakértő: ezért állhatott le teljesen a Facebook és a Messenger

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy azt a Nap Híre is megírta, világszerte összeomlott a Facebook és a Messenger hétfő délután. A Meta alkalmazásai rengeteg felhasználót léptettek ki a felületükről, és az Instagram sem működött. 

A Daily Star technológiai szakértője, Emma Chittenden a töréntek után azt állította, hogy a Metát feltörhették - írja a Bors. "Lehet, hogy feltörték őket, gyanítom, hogy ez ugyanaz a probléma, mint az AT&T amerikai telekommunikációs vállalatnál volt a múlt héten" - mondta a szakértő, hozzátéve, előfordulhat, hogy DdoS-támadás vagy brut force támadás történt. Előbbi azt jelenti, hogy a támadó nagy mennyiségű forgalommal áraszt el egy hálózatot vagy szervert azzal a céllal, hogy annak működését ellehetetlenítse. Utóbbi a jelszavakat célozza, más néven a teljes kipróbálás módszerének hívják, egy, a titkosító rendszerekkel szemben alkalmazott támadási mód.

A szakértő megjegyezte azt is, a Meta a védelmet helyezte előtérbe azzal, hogy mindenkit kidobott a hálózatból. Az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökség (CISA) egyik magas rangú tisztviselője kedden viszont azt közölte az újságírókkal, hogy rosszindulatú kibertámadásra utaló összefüggést nem fedeztek fel, és a leállásnak nincs köze a szuperkedd amerikai előválasztási naphoz.

A portál megjegyezte, a kétórás kiesés éppen egybeesik egy nagyon fontos határidővel is, ugyanis a technológiai óriáscégek eddig kaptak időt, hogy teljesítsék az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabályának követelményeit. A Meta a megfelelés érdekében engedélyezi felhasználói számára a Facebook és az Instagram fiókok szétválasztását, így a személyes adatokat nem kapcsolhatják össze célzott hirdetéseknél.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés