Hirdetés

Ez gyors volt: mutatjuk az első stadiont, ami felvette Pelé nevét

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Mindössze egy nappal azután, hogy eltemették a legendás futballistát, máris elneveztek róla egy stadiont.

Pelénél 2021 augusztusában diagnosztizáltak végbéldaganatot, ami miatt több kezelést is kapott. Azonban egy ideje már nem reagált semmilyen gyógyszerre, és feladta a küzdelmet. A családtagjai végig a halálos ágya mellett voltak, többször tájékoztatták a rajongókat a 82 éves sportoló állapotáról. A legendás labdarúgót kedden temették el a Santos stadionra néző, a világ legnagyobb függőleges temetőjének kilencedék emeletén, ahol az édesapja is nyugszik.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke a brazil legenda keddi temetésén úgy fogalmazott, hogy minden országban el kellene nevezni egy stadiont Peléről.

Fotó: Origo

Azonban meglepő dolog történt, hogy egy nappal a legenda temetése után máris elneveztek egy stadiont róla, ám nem Brazíliában, sőt még csak nem is Dél-Amerikában, hanem az Afrika partjai mellett található Zöld-foki Köztársaságban. Az eddigi Estadio Nacionale de Cabo Verde stadion egy szerdán kiadott elnöki rendelet nyomán mostantól Pelé nevét viseli - írja az Origo.

Ez egy tisztelgés, amellyel elismerjük az alakját, és, hogy mindannyiunkat naggyá tett. Fizikailag ugyan elment közülünk Edson Arantes de Nascimento, de hamarosan egy olyan ikon lesz a tömegek számára, aki megmutatja, hogy a sport képes egyesíteni a világot. A Zöld-foki Köztársaság és Brazília történelme és kultúrája kéz a kézben jár, bizonyítva, hogy két testvér országról van szó, melyeket összeköt a közös nyelv és a hasonló identitás. Pelé mindig is egy viszonyítási pont volt, és örökre az is marad Brazíliában, a portugál nyelvű országoban és az egész világon, egy példakép lesz, aki generációkat köt össze

- írta közleményében Ulisses Correira e Silva, a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnöke.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés