Hirdetés

Ez aztán a váratlan fordulat: Zelenszkij bejelentése véget vet a háborúnak?

Nap Híre portré Nap Híre

A világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) hirosimai csúcstalálkozója után "közelebb kerül a béke" az ukrajnai háborúban - írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren szombaton, miután megérkezett Japánba.

Zelenszkij azon a napon üzent, amikor az oroszok bejelentették: a Wagner zsoldosai több hónapnyi ostrom után elfoglalták Bahmut kelet-ukrajnai várost. Ezt az állítást azonban az ukrán hadsereg cáfolta.

Zelenszkij ukrán elnök szerint közelebb került a béke Ukrajnában
Zelenszkij ukrán elnök szerint közelebb került a béke Ukrajnában

"Japán. G7. Fontos találkozók Ukrajna partnereivel és barátaival. Fokozott biztonság és együttműködés a győzelmünk érdekében. Ma közelebb kerül a béke" - írta Zelenszkij, aki a Francia Köztársaság repülőgépén érkezett Hirosimába. Az ukrán elnök eredetileg azt tervezte, hogy videón csatlakozik az eseményhez. Az, hogy személyesen részt vesz a csúcstalálkozón, csak pénteken derült ki.

Bahmut állítólagos elestének napján üzent az ukrán elnök
Bahmut állítólagos elestének napján üzent az ukrán elnök

Az ukrajnai háború a találkozó egyik fő témája. Egy francia elnöki tisztségviselő elmondta: minden eszközt meg kell ragadni, hogy az el nem kötelezett országokat felsorakoztassák Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelme mögött. A hétvégén Zelenszkij kétoldalú tárgyalásokat folytat a G7, valamint India és Brazília vezetőivel. Utóbbi két ország egyelőre nem határolódott el Moszkvától. Az ukrán elnök vasárnap a G7-ekkel, majd a globális dél országainak képviselőivel ülésezik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés