Hirdetés

Most kapaszkodjon meg, ez lett az év magyar szava

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A magyar nyelvészek közössége 2010 óta választja ki az év szavát, az idei eredmény pedig már meg is született, sőt csütörtökön be is jelentették.

A nyelvészek szerint az ársapka mint új szókép jellemzi talán a legtalálóbban a 2022-es évet. Mint írják: Magyarországon az üzemanyagok esetében nagy népszerűségre tett szert az ársapka, így annak egy sajátos változata is megjelent, amely nem más, mint az olajsapka - írja az Index.

Ráadásul nemcsak hazánk próbálkozott ezzel a piacgazdaságnak ellentmondó módszerrel, hanem például a németek is, akik "fedőt" tettek az árakra, míg a románok "mennyezetet", a magyar nyelvben pedig "plafont" húztunk az árak fölé. A szakemberek idén egyébként több kifejezést is díjaztak, 

az év szava pedig a hangemberkedés lett.

Ez a tevékenység a kommenthuszárokra, a megmondóemberekre és a fotelforradalmárokra jellemző, számukra csak fekete-fehér, igen-nem létezik, átmenet és árnyalat nem

- írják a nyelvészek a közleményükbe, majd hozzátették: az év ifjúsági szava a "flexelés" lett, ami ugyanazt jelenti, mint a kérkedik, a felvág, vagy a menőzik. Az év költői szavát is megválasztották, ami az "árnyvonat" lett. Ezt a kifejezést a nyelvészek Acsai Roland Hexameterek a kamaszkorról című verséből választották ki.

Az év szava kiválasztásában közreműködött az ELTE BTK, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Petőfi Kulturális Ügynökség – Kazinczy Műhely is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés