Hirdetés

Kiakadt az Európai Bizottság, hogy csak a hírekből tudták meg a magyar vészhelyzetet

Morvay Péter portré Morvay Péter

Indulatos közlemény érkezett Brüsszelből

Hivatkozás másolása

Kardi Simson uniós energiaügyi biztos szerint az Európai Bizottság szeretné jobban megérteni, mi is történik Magyarországon.

„Magyarország nem értesítette a Bizottságot”

A közlemény nehezményezi, hogy Brüsszelben csak í hírekből értesültek arról, hogy a magyar kormány energiaügyi vészhelyzetet hirdetett, ami „korlátozza a közös piacon belül a földgáz és más energiahordozók határokon keresztül történő áramlását.”

A Bizottság emlékeztet arra, hogy az Európai Unió az ellátásbiztonság érdekében elvárja a tagállamok közötti szolidaritást. 

„Az egyoldalú vészhelyzet kihirdetése nem kívánatos és csak növeli a jelenlegi földgáz helyzetben a problémákat.”

Mint a szövegből kiderül, Brüsszel kifogása elsősorban nem magával a rezsicsökkentés részleges kivezetésével van. Brüsszelt a közlemény szerint nem zavarja, hogy az átlagfogyasztás felett a magyar háztartásoknak az eddigi tarifák 6-7-szeresét kell majd fizetni. A gond számukra inkább az, hogy a kormány korlátozza az exportot, valamint a többlet bevételekkel javulhat a magyar költségvetés egyensúlya.

„A belső piacot csak a közrend és a közegészségügy védelmében lehet korlátozni.”

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha a tagállamok július 20-áig konkrét javaslatokat tettének arra, hogyan lehet felkészülni Európában a téli hónapokra. A "sötétség telére" készült drámai vészforgatókönyvekről, többek között a tervezett lakossági kitelepítésekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés