Hirdetés

Óráról órára egyre pokolibb a helyzet az árvíz miatt Európában, a súlyos katasztrófa már 16 emberéletet követelt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Csehország, Lengyelország és Ausztria attól tart, hogy a legrosszabb még hátravan, mivel ezreket evakuáltak a magasabban fekvő területekre.

A Közép- és Kelet-Európát sújtó özönvízszerű esőzések és áradások halálos áldozatainak száma legalább 16-ra emelkedett, és még több ember eltűnt. A hatóságok Csehországból. Lengyelországból és Ausztriából jelentették a haláleseteket és figyelmeztettek, hogy a legrosszabb még hátravan.

Lengyelországban az áldozatok száma ötre emelkedett, miután egy munkából hazatérő sebész megfulladt a délnyugati Nysa városában, ahol a kórházat evakuálták, és a betegeket csónakkal mentették ki. A tűzoltók szerint további négy ember halt meg a déli Bielsko-Biała és Lądek-Zdrój városokban - írja a The Guardian.

Ausztriában a helyi média arról számolt be, hogy két 70 és 80 éves férfi megfulladt, miután az áradó víz csapdába ejtette őket otthonukban Böheimkirchen és Sierndorf városokban, mindkettő a súlyosan érintett északkeleti Alsó-Ausztria tartományban.

A cseh rendőrfőnök, Martin Vondrášek a helyi rádiónak elmondta, hogy egy nő belefulladt egy patakba, amely az ország északkeleti részén fekvő, mintegy 15 ezer lakosú Bruntál közelében tetőzött, és további hét embert még mindig nem találtak meg.

Több százezer embert evakuáltak az otthonukból Ausztria, a Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia egyes részein, mivel a Borisz vihar az elmúlt több mint két évtized legsúlyosabb áradását okozta a térségben. Az egyik román polgármester "epikus méretű katasztrófaként" jellemezte a természeti katasztrófát.

Az árvíz gátakat tört át, utcákat öntött el, áramszünetet okozott, és egyes helyeken egész városrészeket öntött el. "16 éve élek itt, és még soha nem láttam ilyen áradást" - mondta egy osztrák nő, Judith Dickson a közszolgálati rádiónak.

A hétvégén hét ember halt meg Romániában, valamint egy ember Lengyelországban és egy tűzoltó Ausztriában. Az esőzés a következő napokban várhatóan sokfelé enyhülni fog, de mivel egyes folyók vízszintje még napokig nem éri el a tetőzést, több nagyvárosban katasztrofális árvizekre készülnek.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szükségállapotot hirdetett az árvíz sújtotta területeken, és 1 milliárd zloty összegű gyorssegélyalapot jelentett be, míg magyarországi kollégája, Orbán Viktor lemondta minden nemzetközi programját.

Tusk közölte, hogy kapcsolatban áll más érintett országok vezetőivel, és hogy pénzügyi segítséget fognak kérni az EU-tól. "A mai naptól kezdve mindenki, akit az árvíz érintett - árvíz, összeomlott épületek, elárasztott garázsok, elvesztett autók, az árvízzel kapcsolatos veszteségek -, könnyen igényelhet majd támogatást" - tette hozzá.

Władysław Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter szerint az elmúlt 24 órában több mint 2600 embert evakuáltak Lengyelország-szerte. Michał Piszko, a cseh határon fekvő lengyelországi Kłodzko város polgármestere szerint a víz visszahúzódik, de nagy szükség van a segítségre. "Palackozott vízre és száraz élelmiszerre van szükségünk... a város felében nincs áram" - mondta a lengyel rádiónak.

Olaf Scholz német kancellár "drámainak" nevezte az Ausztriában, a Csehországban, Romániában és Lengyelországban elöntött területekről készült képeket, és kijelentette, hogy Németország "mélyen elszomorodott a halottakról és eltűnt emberekről szóló hírek miatt", és kész segítséget nyújtani.

Magyarország fővárosa, Budapest súlyos árvizekre készül, miután a Duna vízszintje megemelkedett. Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy a folyó és mellékfolyóinak partjain belül tartására összpontosítják erőiket, és közölte, hogy akár 12 ezer katona is készenlétben áll a segítségnyújtásra.

Szlovákia fővárosában, Pozsonyban szintén magas fokú készültséget rendeltek el, míg a lengyelországi Wrocław 600 ezer lakosának azt mondták, hogy a vízszint nem biztos, hogy szerda előtt tetőzik. Karl Nehammer osztrák kancellár azt mondta, hogy országában "tovább romlik a helyzet", különösen Alsó-Ausztriában, amelyet katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottak.

Több mint 10 ezer segélymunkás evakuált 1100 házat a tartományban - mondta. Alsó-Ausztria kormányzója, Johanna Mikl-Leitner azt mondta, hogy az ottani emberek "nehéz és drámai óráknak néznek elébe... valószínűleg életük legnehezebb órái előtt állnak".

A mintegy 25 ezer lakosú Lilienfeld település teljesen el volt vágva a külvilágtól - jelentette a helyi média. A hatóságok szerint eddig 12 gát tört át, és több ezer háztartás maradt áram és víz nélkül.

"Még nincs vége" - tette hozzá Mikl-Leitner. "Továbbra is kritikus a helyzet". Elmondta, hogy nagy a kockázata annak, hogy további gátak törnek el, és még túl korai lenne felmérni a károk mértékét.

Petr Fiala cseh miniszterelnök arra szólította fel az embereket, hogy "kövessék a polgármesterek és a tűzoltók utasításait". Mint mondta, vasárnap estig a katasztrófavédelmi szolgálatok 7884 esetet kezeltek, és 119 ezer háztartás volt áram nélkül.

Legalább 12 000 embert evakuáltak otthonából országszerte - mondta Fiala, hozzátéve, hogy bár a leginkább érintett területeken elállt az eső, a helyzet mások számára kritikussá válik, ahogy a vihar nyugat felé halad, és a folyók tovább emelkednek.

"Sok ember számára sajnos folytatódnak a nagyon nehéz napok" - mondta Fiala hétfőn, és országszerte 207 területen árvízzel kell számolni. A legkritikusabb a helyzet Dél-Csehországban - tette hozzá: "Kérjük, legyenek óvatosak és felelősségteljesek".

Az emelkedő Morava folyó az éjszaka folyamán a fővárostól, Prágától 230 kilométerre keletre fekvő csehországi Litovel városának mintegy 70%-át víz alá nyomta - közölte a város polgármestere a helyi médiával -, és bezárta az iskolákat és az egészségügyi intézményeket.

Az ország harmadik legnagyobb városában, Ostravában le kellett állítani a város hő- és melegvízellátását biztosító erőművet. Krnovban és Český Těšínben ezreket evakuáltak otthonukból.

Opavában a mintegy 56 000 lakosból 10 000 embert kértek arra, hogy költözzön magasabb területre. "Nincs okunk várni" - mondta a cseh közszolgálati rádiónak Tomáš Navrátil polgármester, aki szerint a helyzet rosszabb, mint a legutóbbi, 1997-es pusztító árvíz idején, amelyet az évszázad árvizeként emlegetnek.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök azt mondta, hogy az ország "megtisztítja a területet, és megnézi, mit lehet megmenteni", hozzátéve, hogy a legutóbbi, 2013-as árvízhez képest "a víz mennyisége majdnem háromszor nagyobb volt".

A romániai Pechea falu egyik lakója, a Galati régióban, az Agence France-Presse-nek elmondta: "A víz bejött a házba, tönkretette a falakat, mindent. Elvitte a csirkéket, a nyulakat, mindent. Elvitte a sütőt, a mosógépet, a hűtőszekrényt. Nem maradt semmim".

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szolidaritását fejezte ki az árvízkárosultakkal, és közölte, hogy az EU támogatást nyújt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés