Hirdetés

Az EU felszólította a Hamászt

Nap Híre portré Nap Híre

Izraelnek joga van arra, hogy a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédje magát az erőszakos és válogatás nélküli támadásokkal szemben - jelentették ki az Európai Tanács tagjai vasárnap, a közel-keleti helyzettel kapcsolatban kialakított közös álláspontjukat tükröző nyilatkozatukban.

Már a tizedik napja dúl a háború Izrael és a Hamász terrorszervezet között. Ahogy arról beszámoltunk, a Hamász október 7-én brutális terrortámadást követett el, amikor a terroristák áttörték a megerősített határt a Gázai övezetből, és borzalmas mészárlást rendeztek a Gázához közeli izraeli településeken. A terroristák szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egyidőben. 

Az EU-tagországok vezetői leszögezték: az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli a Hamász iszlamista terrorszervezetet és Izrael-szerte végrehajtott "brutális és válogatás nélküli" terrortámadásait. A terrorra nem lehet ok - húzták alá.

"Határozottan hangsúlyozzuk Izrael jogát arra, hogy a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédje magát az erőszakos és válogatás nélküli támadásokkal szemben. Hangsúlyozzuk annak fontosságát is, hogy a nemzetközi humanitárius joggal összhangban mindenkor biztosítani kell a civilek biztonságát" - fogalmaztak.

A tagállami vezetők felszólították a Hamászt, hogy minden túszt haladéktalanul és feltétel nélkül bocsásson szabadon. Hangsúlyozták továbbá a humanitárius segélynyújtás fontosságát, és közölték: készen állnak arra, hogy a partnerekkel együttműködve továbbra is támogassák a rászoruló civileket Gázában. Hozzátették, az EU biztosítja, hogy a terrorszervezetek ne élhessenek vissza ezzel a segítséggel.

Kijelentették: kulcsfontosságú a regionális eszkaláció megelőzése, és megerősítették elkötelezettségüket a tartós és fenntartható béke mellett, amely - mint írták - a kétállami megoldáson alapul a közel-keleti békefolyamatban megerősített erőfeszítések révén. Végezetül hangsúlyozták annak szükségességét, hogy az EU széles körben együttműködjön a legitim palesztin hatóságokkal, valamint regionális és nemzetközi partnerekkel a további eszkaláció megelőzése érdekében.

A naphire.hu arról is beszámolt, hogy rendkívüli ülésre hívták össze Orbánékat az izraeli háború miatt. Az uniós csúcsot kedden videókonferencia formájában tartják majd meg. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében fontosnak nevezte, hogy az EU közös álláspontot, világos és egységes irányt alakítson ki az Izraelben történt események és a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés