Hirdetés

És azt a viccet hallották, hogy hétvégén jó idő lesz?

Nap Híre portré Nap Híre

A záporok, zivatarok súlypontja lassan keletebbre tolódik, miközben éjszaka számuk csökken, majd hajnalban kelet felé elhagyják az országot, de ekkor a Dél-Dunántúlon ismét kialakulhatnak záporok. Ilyen időjárás lesz hétvégén.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Szombaton felhőátvonulások zavarják a napsütést, ugyanakkor a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén és attól északkeletre a nap nagyobb részében több felhő lehet. Arrafelé záporok, hózáporok is előfordulhatnak. A déli szél péntek estig élénk lesz, de zivatarok környékén viharos széllökések is lehetnek. Éjszakától az északnyugatira forduló légmozgás egyre nagyobb területen feltámad, szombaton csaknem országszerte erős, többfelé viharos lökések kísérik. Késő délutántól jelentősen veszít erejéből a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 6 és 12 fok között valószínű, de a délnyugati határnál ennél kissé melegebb is lehet.

Kontinensünkön erőteljes a nyugatias áramlás a magasban, az óceán felől nedvesebb léghullámok érkeznek, emiatt változékony az idő. Az északi országokból havazást, míg a délebbi területekről esőt, záporesőt jelentenek, a Nyugat-Európa fölött elhelyezkedő légörvény területén helyenként jelentősebb, 30-40 mm közötti csapadék is lehullott.

Éles légtömeghatár húzódik a Brit-szigetektől egészen a Kelet-európai-síkságig. Európa középső és déli részein sokfelé 20 fok körüli, ezzel szemben az északi tájakon csupán fagypont körüli csúcshőmérsékletet mérnek, a hóval borított Skandináviában éjszaka pedig -20 fok köré is lehűl a levegő.

A Kárpát-medencét éjszaka eléri az említett ciklon markáns hidegfrontja, mely mögött viharos széllel jelentős lehűlés érkezik, de előtte pénteken még enyhe, tavaszi idő várható záporokkal, zivatarokkal.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés