Hirdetés

Erős szél és vihar közelít - itt durva lehet

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Szombaton az ország délkeleti, keleti felén továbbra is felhősebb, másutt fátyol- és gomolyfelhős lesz az ég. 

Az éjszaka második felétől a Tiszántúlon és a Dunántúlon lehetnek felhősebb körzetek, majd vasárnap döntően napos, gomolyfelhős idő várható kevesebb fátyolfelhővel. Szombaton elszórtan, vasárnap főként a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatar is előfordulhat. Szombaton az északnyugati, vasárnap az északias szél sokfelé élénk, helyenként erős lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 13 és 17 fok között valószínű.

Ha Európa időjárási helyzetét nézzük, akkor azt látjuk, hogy a mediterrán térség nagy részén száraz, napos idő a jellemző, az elvonuló hidegfront következtében az elmúlt napokhoz képest mérséklődött a nappali felmelegedés. Közép- és Kelet-Európa felett ciklonok örvénylenek, amik mentén több helyről 30, 40 mm-t is meghaladó csapadékösszeget, helyenként zivatartevékenységet is jelentenek. 

Továbbá Izland térségében egy elöregedő alacsony nyomású képződmény okoz számottevő esőzést. Észak-Európa időjárását sarkvidéki eredetű, nagyon hideg, száraz légtömeg alakítja, emiatt Skandinávia északi részén -10, -20 fok körüli minimumokat mérnek. A Kárpát-medence időjárását a következő napokban Közép-Európa felett elhelyezkedő többközpontú ciklonrendszer határozza meg, mely több hullámban nedvesebb légtömeget szállít hazánk fölé.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés