Hirdetés

Erdogan nem várt bejelentést tett

Garai Kitti portré Garai Kitti

Recep Tayyip Erdogan Erdogan török elnök szombaton az észak-törökországi Samsunban szólalt fel, ahol bejelentette, a 2023-as választásokon indul utoljára.

"Azzal az erővel, amelyet 2023-ban a nemzetünktől a magunk nevében utoljára kért támogatásból szerzünk, megkezdjük a Törökország Évszázada építését, és átadjuk ezt a dicső zászlót a fiataloknak

- fogalmazott az elnök.

Mint ismert, Törökországban 2023 első felében egyszerrre tartják a köztársasági elnök- és a parlamenti választást. A 68 éves Erdogan amellett, hogy a kis-ázsiai ország államfője, a kormányon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben.

Erdogan 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014 óta pedig köztársasági elnök. 2017-ben, az ország addigi parlamentáris berendezkedése, egy népszavazás következtében, elnöki rendszerré változott, amely több jogkörrel ruházta fel az államfőt.

A jövő évi választásokra hat ellenzéki párt fogott össze Erdogan leváltása, valamint a korábbi parlamentáris rendszer visszaállítása érdekében. A szövetség még nem hirdetett saját jelöltet a köztársasági elnök tisztségére.

Nemrégiben azzal kapcsolatban írtunk a török elnökről, hogy Putyinnal telefonon tárgyalt. Erdogan megjegyezte Putyinnak, hogy Ankara szívesen részt venne az orosz-ukrán háború békés befejezésének előmozdításában, valamint a háború fejleményeit is megbeszélték.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés