Hirdetés

Erdogan ballisztikus rakétákkal fenyegetőzik

Garai Kitti portré Garai Kitti

"Ha nem maradnak nyugton, ha az Egyesült Államokból és más helyekről próbálnak vásárolni, hogy felfegyverezzék magukat, akkor egy olyan országnak, mint Törökország, lépnie kell” – jelentette ki Erdogan szombaton az észak-törökországi Samsun városában tartott városházi találkozón. Közölte azt is, hogy Törökország megkezdte saját, Tayfun nevű rövid hatótávolságú ballisztikus rakétáinak gyártását, ami szerinte megijeszti Athént.

A görög kormány ezt követően nekiment Törökországnak. "Elfogadhatatlan és általánosan elítélendő, hogy egy szövetséges ország, egy NATO-tag rakétatámadással fenyegetőzik Görögország ellen. Nem lehet és nem is szabad, hogy az észak-koreai hozzáállás teret kapjon az észak-atlanti szövetségben” – mondta hétfőn Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter, aki Brüsszelbe érkezett az Európai Unió külügyi tanácskozására.

A két ország között régóta húzódik ellentét egy sor kérdésben, többek között az Égei-tengeren fennálló területi követelések és a Földközi-tenger keleti részén lévő energiafeltárási jogok miatt van nézeteltérés. Az elmúlt fél évszázadban háromszor kerültek a háború szélére.

Törökország az elmúlt hónapokban azonban felpörgette a retorikát, a török ​​kormány tisztviselői szerint a nemzetközi szerződések Athén általi állítólagos megsértése vitatja egyes görög szigetek szuverenitását. Erdogan azzal is fenyegetőzött, hogy török ​​csapatok „egyik éjjel hirtelen” partra szállnak Görögországban. A rakétacsapással való fenyegetés azonban rendkívül szokatlan - írta az RTL.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés