Hirdetés

Eper vagy szamóca? Édes mindegy: nem lesz sok belőle

 portré

Szögezzük gyorsan le: az eper fán terem, fehér vagy fekete, vagyis ez a szeder… A szamóca a kertben, a földön, kis bokrokban. Erre írják ki a szupermarketekben és a piacokon: eper. Ugye, minden stimmel...

A szabadföldi szamócát Szeged környékén kezdték el szedni először, majd Lajosmizse körzete, aztán a Nyírség és Somogy következett. A jövő héten már jelentős mennyiségben találkozhatunk a szabadföldi terméssel a piacokon. De nem annyival, amennyit a gazdák reméltek. És ez az árat is meghatározza majd: a hazai termesztésű szamóca termelői ára mindig attól függ, hogy mennyi hazai és import áru van az adott piacon. Várhatóan 1200-2500 forint lesz kilónként az ára.

A tavalyinál érezhetően kevesebb hazai szamóca lesz a piacon, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a virágzáskor kedvezőtlenek voltak a körülmények, másrészt a februári szélviharok sok fóliát megrongáltak.

Szamóca és eper=szeder
Szamóca és eper=szeder

A szezon előre haladtával azonban az import mennyisége folyamatosan csökken, Spanyolországban és Görögországban hamarosan túl meleg lesz. Így a belföldi piacon az innen származó termés már nem fog megjelenni nagy tételben. A lengyel szamóca várhatóan június elején-közepén érkezik, addig túlnyomórészt a magyar áru dominál majd a piacokon - olvasható az magro.hu helyzetelemzésében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés