Hirdetés

Itt vannak a számok: nagyot drágult a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Hivatalosan is itt az eperszezon, aki viszont szívesen csemegézne a piros gyömölcsből, mélyen a zsebébe kell, hogy nyúljon: a hazai eper termelői ára a 15–20. hetek átlagában 7 százalékkal emelkedett az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest.

A hazai eper az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, ugyanakkor a szezonhoz közeledve – az előző évek trendjeinek megfelelően – a 20. héten már csak 1800 Ft/kg volt az eper, 20 százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában, viszont 20 százalékkal olcsóbb, mint egy héttel korábban - írja az Agroinform

A 20. héten a Görögországból importált eper leggyakoribb bruttó ára a Budapesti Nagybani Piacon 1600 Ft/kg volt. 60 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt és 18 százalékkal drágább, mint egy héttel korábban.

A spanyol Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőreinek Szövetsége (Freshuelva) szerint az idény felénél a szamócatermés 30 százalékkal volt kevesebb, mint az előző szezon azonos időszakában. 

Mutatjuk, más országokban hogy alakulnak az árak:

  • a németországi szamóca nagykereskedelmi ára 47 százalékkal 6,04 EUR/kg-ra,
  • a belgiumi szamóca ára 62 százalékkal 6,51 EUR/kg-ra,
  • a görögországi 36 százalékkal 3,95 EUR/kg-ra,
  • az olaszországi 63 százalékkal 4,33 EUR/kg-ra,
  • a hollandiai 49 százalékkal 5,91 EUR-kb emelkedett,
  • míg a spanyolországi termék ára csökkent, 16 százalékkal 2,96 EUR/kg-ra.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés