Hirdetés

Elszabadult a pokol Oroszországban: ütötték-verték a tüntetőket a rendőrök

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mint azt a Naphíre is megírta, Vlagyimir Putyin a háború kitörése óta először állt ki az oroszok elé, s most az országos televízióban tartott beszédet. Az orosz elnök bejelentette, hogy elrendeli a részleges mozgósítást. Oroszországban azóta elszabadult a pokol, sokan külföldre menekülnének, de több ezren voltak azok, akik az utcára vonultak kifejezni az elégedetlenségüket.

Oroszországban a minap 1026 embert vettek őrizetbe a részleges mozgósítás elleni tüntetéseken. Az egyik orosz ellenzéki lap azt írta, hogy Moszkvában a mozgósításellenes tüntetők őrizetbe vétele a belvárosban, az Arbaton kezdődött, ahol a demonstrálók az "Életet a gyermekeinknek!" és a  "Putyint a lövészárkokba!" jelszavakat skandálták. A rendőrök több esetben is megverték az elégedetlenkedő embereket.

A helyi beszámolók szerint a tüntetéseken rengeteg nő is megjelent, akiknek a fiai hadköteles korúak. Az orosz egyenruhások az Arbatot lezárták, majd a tüntetők szétszéledtek, amikor eleredt az eső.

Szentpéterváron legalább félszáz tüntető vonult a Szent Izsák-székesegyház felé, a mozgósítás ellen tiltakozva. A csoportot rendőrök vették körül, és emberi jogi aktivisták szerint a tüntetőket gumibottal verték, és sokakat vettek őrizetbe. A megmozdulás később két menetté alakult át.

Az OVD-Info szerint Moszkvában és Szentpéterváron egyaránt legkevesebb 399 ember vettek őrizetbe.

Sajtóinformációk szerint Kalinyingrádban azért vettek őrizetbe egy nőt, mert sárga és kék csíkos kabátot viselt. Szentpétervárról azt jelentették, hogy elvették az elfogott demonstrálóktól a telefonjaikat és az útlevelüket - írta az RTL.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés