Hirdetés

Elsötétülnek a magyar települések

Garai Kitti portré Garai Kitti

A megemelkedett költségek miatt az önkormányzatok is spórolásra kényszerülnek. Az ATV Híradó riportjából kiderül, több magyar önkormányzat is arra a döntésre jutott, hogy lekapcsolják a közvilágítást, csökkentik a fűtött helyiségeket és a régi kazánokat, kályhákat is újraindítják. Van, ahol a közétkeztetés árát is megemelik, mert már nem tudnak annyi pénzzel hozzájárulni, mint ezelőtt. 

A dél-baranyai Drávaszerdahelyen este tíz óra után lekapcsolják a közvilágítást, megemelik a közétkeztetés díját, és várhatóan az önkormányzat tulajdonában lévő boltot és lángosozót is érinti majd a rezsidíjak emelkedése. "Az önkormányzat egyre kevesebb pénzt tud hozzáadni az önkormányzati étkeztetéshez, a gyerekétkeztetéshez és egy csomó olyan dolog, ami nagyon hátrányosan fogja érinteni a helyi lakosságot” – mondta Alpár György polgármester. 

Hajdú-Bihar megyében, Hajdúbagoson is felmerült, hogy az esti, utolsó busz beérkezése után fél órával lekapcsolják az utcai lámpákat. Itt a gázkazánokat is kikötik, és helyette újra fával fűtenek majd. Szabó Lukács Imre polgármester szerint a legnagyobb problémát az idősek otthona jelenti, ugyanis a fatüzelésű kazán mellett szükségük lesz a gázra is. Egyelőre nem tudják, hogy fogják bírni, hogy tízszeres árat kell érte fizetniük. 

Az ATV Híradó stábja a Zala megyei Surdon is járt. A polgármester, Kanász József szerint bevételek híján lehetetlen kigazdálkodni a megnöveknő költségeket, ezért azt tervezik, hogy bevezetik az iparűzési adót. 

A Nógrád megyei Karancslapuejtőn pedig az a megoldás merült fel, hogy a működő intézményeket és civil szervezeteket átcsoportosítják a hivatal azon helységeibe, amelyek most nincsenek kihasználva. Baksa Sándor polgármester bejelentette azt is, hogy minden beruházást leállítanak a faluban, éjfél után a közvilágítást is lekapcsolják. Mint mondta, legvégső esetben a bérek csökkentése is felmerülhet, de elbocsátani senkit sem szeretnének.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés