Hirdetés

Vészjósló előrejelzés: bármikor berobbanhat a Covid hetedik hulláma

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A koronavírus-járvány hatodik hulláma elég visszafogott volt, azonban Európában elég lazák lettek a szabályok a pandémiára vonatkozóan, így a szakemberek szerint bármikor beköszönthet hazánkban a hetedik hullám. Békássy Szabolcs háziorvos elmondta, egy komolyabb influenzajárvány is benne van a pakliban.

Nehéz időszakot tudhatnak maguk mögött a háziorvosok, pedig még csak most jönnek a hidegebb hónapok, az alacsonyabb hőmérséklet pedig rendre a légúti betegek számának megugrását eredményezi

- mondta az Index kérdésére a szakember, majd hozzátette a vártnál mozgalmasabb nyári időszak hátterében az omikron-variáns hatodik hullámát valószínűsítik, mivel a rendelőkben elvégzett gyorstesztek számos alkalommal igazoltak koronavírus-fertőzést a pácienseknél.

Mindez meglepő volt a háziorvosok számára, mivel az előző két évben pont az ellenkezőjét tapasztalták, akkor a variánsok a nyár beköszöntével visszahúzódtak. Az omikron ezzel szemben a hőségriadók alatt is számos megbetegedést okozott a lakosság körében, de szerencsére a tünetek enyhének bizonyultak.

Békássy Szabolcs emlékeztetett arra is, hogy szeptemberben például az iskolakezdés mindig egyet jelent a betegforgalmi adatok megugrásával, ami idén sincs másképpen. Az elmúlt hetekben sokan panaszkodtak enyhe légúti tünetekre, de egyelőre még nincs akkora roham, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az orvosok bíznak abban, hogyha lesz is újabb járványhullám, akkor az már sokkal enyhébb lesz és nem lesz szükség szigorú járványügyi szabályok bevezetésére. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a maszkviselés fontosságára és a távolságtartás szabályainak betartására, illetve mindenkinek a védőoltások felvételét javasolta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés