Hirdetés

Elon Musk ezzel a váratlan lépésével mindenkit megdöbbentett

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Elon Musk váratlanul arra kért egy kaliforniai bíróságot, hogy vonja vissza az OpenAI és annak főnöke, Sam Altman ellen indított jogi eljárást, amely azzal vádolta őket, hogy feladták a cég alapító küldetését, a mesterséges intelligencia (AI) fejlesztését az emberiség javára.

A multimilliárdos ügyvédei által benyújtott beadványban a hónapok óta tartó ügy visszavonását kérték, anélkül, hogy indoklást adtak volna - közölte a BBC.

A beadvány egy nappal azelőtt érkezett, hogy a bíróság várhatóan meghallgatta volna a ChatGPT-fejlesztő cégnek az ügy elutasítására irányuló kérelmét.

A legutóbbi beadványban az ügy elutasítását kérték, de oly módon, amely lehetővé teszi, hogy Musk egy későbbi időpontban még mindig újraindíthatja az ügyet.

A Tesla-főnök idén február végén nyújtotta be a pert az OpenAI ellen, azzal érvelve, hogy az általa 2015-ben alapított cég eltért önzetlen céljaitól, és a pénzkeresésre összpontosított.

Az OpenAI azzal ellenkezett a bíróságon, hogy állítása szerint Musk korábban támogatta a pénzkeresésre összpontosító struktúra ötletét, és még az elektromos autókat gyártó Teslával való egyesülést is javasolta.

A viszály a hét elején fokozódott, miután az Apple bemutatta az OpenAI-val való partnerségét, hogy a Siri hangalapú asszisztensét és az operációs rendszereit az OpenAI ChatGPT chatbotjával erősítse.

A bejelentést követően Musk több üzenetet is közzétett a korábban Twitter néven ismert X nevű közösségi médiaplatformján, amelyben bírálta az újdonsült szövetséget.

Az egyik bejegyzés a következő szavakkal zárult: "Az Apple-nek fogalma sincs arról, hogy valójában mi történik, miután átadják az adataidat az OpenAI-nak. Eladnak téged a piacnak".

A befektetők azonban úgy tűnt, örömmel fogadták a hírt, mivel az Apple tőzsdei értéke a bejelentést követően hirtelen rekordmagasságba, 3 milliárd dollár fölé emelkedett.

Musk 2023 júliusában indította el saját mesterséges intelligenciával foglalkozó cégét, az xAI-t, amelynek célja szerinte a "valóság megértése" lesz.

Az xAI még abban az évben novemberben elindította a Grok nevű, "egy kis humorral" rendelkező chatbotot, amellyel a ChatGPT-nek kíván versenyre kelni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés