Hirdetés

Elnémultak a képviselők a magyar Parlamentben

Garai Kitti portré Garai Kitti

2022-ben az Országgyűlésben 16 képviselő maradt néma. A KDNP alelnöke, Rétvári Bence kért szót a legtöbbször. A Belügyminisztérium államtitkára 210 alkalommal szólalt fel, és összesen több mint 14 órán át beszélt.

Az ezüstérmet az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt szerezte meg a 113 felszólalásával, mellyel több mint 11 óráig beszélt. A harmadik helyen szintén egy kereszténydemokrata képviselő szerepel, Nacsa Lőrinc 108 felszólalása több mint 9 órán át tartott. 

De nem mindenki volt ilyen beszédes a parlamentben: Összesen 16 képviselő maradt néma, közülük 14-en kormánypártiak, így például a Fidesz pártigazgatója Kubatov Gábor és Rogán Antal kabinetminiszter sem szólalt fel. Az RTL Híradó riportja szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a KDNP frakcióból egyedüliként, egyszer sem kért szót, de az általa benyújtott katatörvény vitájában a jegyzőkönyv szerint bekiabált. 

De néma maradt Hadházy Ákos független képviselő is, aki előre jelezte, hogy nem fog felszólalni az Országgyűlésben, mert az ott történteket színjátéknak tartja. Sok parlamenti ülést vezetett, de tavaly a szokásosnál kevesebb büntetést szabott ki, képviselőként azonban egyszer sem szólalt fel Kövér László házelnök. 

A Fidesz szerint az országgyűlési képviselők munkája nem csupán a felszólalásokban mérhető, hanem a bizottsági és munkacsoportokon belüli tevékenységen is, illetve hangsúlyos egy-egy választókerület vagy régió érdekképviselete. 

Az RTL megjegyezte azt is, hogy az országgyűlési képviselők alapfizetése havi 1,3 millió forint.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés