Hirdetés

Elképesztő javaslat: Joe Biden kérje fel Barack Obamát alelnöknek!

Morvay Péter portré Morvay Péter

Joe Biden elnök legutóbbi látványos színpadi elesése után egyre többen teszik fel a kérdést, alkalmas-e a 80 éves politikus egy újabb ciklusra. Egy neves amerikai jogász most megdöbbentő javaslattal állt elő.

Sokan tartanak ugyanis a demokrata oldalon attól, hogy Joe Biden kampánya olyan katasztrofálisra sikerülhet, hogy Donald Trump kényelmesen visszaköltözhet újra 4 évre a Fehér Házba.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a volt elnök jelentős előnyre tett szert, az ellene folyó bírósági eljárások ellenére.

Joe Biden rendszeresen hozza kellemetlen helyzetbe magát vagy éppen vendéglátóit, pedig még a kampány el sem kezdődött.

Pedig most várhatóan nem lesz olyan kényelmes helyzetben, mint 2020-ban, amikor a Covid-karantén miatt gyakorlatilag lakásának az alagsorából folytathatta a szinte teljesen virtuális kampányát.

Logikus lenne, hogy Biden a már bejelentett újraválasztási kampány helyett – egészségügyi okora hivatkozva – félreálljon, és átadja az indulás jogát alelnökének, Kamala Harrisnak. Ilyen váltásokra többször volt példa az amerikai történelemben, bár általában a második ciklus után lépett előre a korábbi alelnök.

Maga Joe Biden is 8 éven át alelnök volt Barack Obama mellett.

Joe Biden 8 éven állt Barack Obama mellett alelnökként. Most fordulhat a felállás?
Joe Biden 8 éven állt Barack Obama mellett alelnökként. Most fordulhat a felállás? The Messenger

Most azonban nem tűnik reálisnak egy ilyen forgatókönyv, miután Harris még Joe Bidennél is népszerűtlenebb.

Sok idő nincs megoldást találni, hiszen a kampány legkésőbb a nyár végén felpörög.

Ezért egy elképesztő, de nem lehetetlen megoldást javasol a The Messengeren megjelent véleménycikkében Philip Allen Lacovara volt amerikai igazságügyminiszter-helyettes volt (egyben a legfőbb ügyész helyettese), aki már a Watergate-ügy során is a különleges ügyész tanácsadójaként tevékenykedett.

Lacovara javaslata az, hogy Biden kérje fel a rendkívül népszerű korábbi elnököt, Barack Obamát, hogy ugorjon be Harris helyére a 2024-es listán.

Ez első hallásra képtelenségnek hangzik, hiszen Obama nyolc éven át volt elnök és az alkotmány 22. módosítsa kimondja: „Senkit sem lehet kéttőnél többször megválasztani az elnöki tisztségre...”.

Azonban míg Obama valóban nem indulhat újra az elnökválasztáson, 

az alkotmány nem tiltja, hogy bármely más tisztségre, így az alelnöki posztra is jelöltesse magát.

Van azonban az alelnökre vonatkozó kitétel, miszerint nem lehet olyan személy, aki „alkotmányosan alkalmatlan az elnöki tisztségre”.

Kérdés, mi történik akkor, ha Bident megválasztják és bármilyen okból át kell adnia az elnöki hatalmat alelnökének.

Lehet-e Barack Obama harmadszor is elnök? A volt igazságügy-miniszter helyettes szerint igen, ugyanis csak az számít kizáró oknak, hogy közvetlenül induljon az elnöki tisztségért.

A többi alkotmányos feltételt Obama teljesíti, az Egyesült Államokban született, betöltötte a 35. életévét és több mint 14 éve él Amerikában.

Jogi szempontból tehát nincs akadálya, hogy az Obama-Biden páros most fordítva, Biden-Obama sorrendben vágjon neki 2024-nek.

Arra azonban még a jeles alkotmányjogász sem tud választ adni, mennyiben különbözne ez egy olyan megoldástól, mint amivel Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev oldotta meg a dilemmát a hatalomban maradásra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés