Hirdetés

Újra gyászol a világ! Elhunyt a legendás színésznő

Morvay Péter portré Morvay Péter

Raquel Welch 82 éves volt, és fél évszázados pályafutása során 30 filmben, valamint számos tévésorozatban szerepelt. 

A színésznő Golden Globe-győzelme és jelölése ellenére hosszú karrierje során soha nem kapott Oscar- vagy Emmy-jelölést - írja visszaemlékezésében a Deadline magazin.

A nevét azonban így is egy csillag őrzi a hollywoodi hírességek sétányán. 

Néhány napja szintén gyászba borult a filmvilág, amikor elhunyt a Rendőrakadémia című film sztárja. Sokan aggódnak a hírek miatt is, amelyek a nagybeteg Bruce Willis állapotáról érkeztek.

Raquel Welch a legvonzóbb színésznők közé tartozott
Raquel Welch a legvonzóbb színésznők közé tartozott Juan Carlos Cardenas, MTI/EPA/EFE

Welch eredeti nevén, mint Jo Raquel Tejada született meg 1940. szeptember 5-én Chicagóban., Családja kisgyermekkorában San Diegóba költözött, és színházművészeti ösztöndíjjal járt a San Diego-i Állami Egyetemre.

Először helyi tévés időjárás-jelentőként szerepelt, és kisebb szerepekben tűnt fel tévésorozatokban, de 1966-ban a Fantasztikus utazás című sci-fi filmmel országosan ismertté vált.

A film Oscar-díjat nyert a vizuális effektekért és a művészeti rendezésért/díszletért, és kultikus klasszikussá vált. 

Welch nevét sokan olyan népszerű filmekből ismerhetik, mint a Koldus és királyfi, a Bájkeverő, A négy testőr, avagy Milady bosszúja vagy A három testőr, avagy a királyné gyémántjai. 

Utóbbiban nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat is nyert.

A színésznőt a hatvanas és hetvenes évek szexszimbólumaként is emlegették, 1995-ben az Empire magazin beválogatta a filmipar 100 legvonzóbb sztárja közé.

Filmjeiben olyan sztárokkal szerepelt együtt, mint Burt Reynolds, Oliver Reed és Michael York.

A filmes karrierje után Welch váltani tudott, többek között fellépett a Broadwayn is, ahol 1997-ben a Victor/Victoria című darab főszerepében az eredeti sztár, Julie Andrews helyett szerepelt.

A világsajtót bejárta a per, amelyben 24 millió dollárt követelt az MGM filmstúdiótól, amely felbontotta vele egy főszerepre szóló szerződédét, Welch szerint mondvacsinált ürügyekkel. Az eljárás éveken át húzódott, de Welch végül győzött, 

és 1987-ben 10 millió dolláros kártérítést kapott.

Raquel Welch életében négyszer ment férjhez, és két gyermeke született. Most 82 éves korában, Los Angeles-i otthonában, békés körülmények között hunyt el, rövid betegség után.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés