Hirdetés

Elfogadták a javaslatot: menstruációs szabadság jár egyes nőknek Terézvárosban

 portré

Havonta egy extra, fizetett szabadnapot kapnak azok az önkormányzatnál dolgozó nők, akik orvosi igazolással támasztják alá, hogy a menstruáció alatt erős fájdalmakat élnek át. 

A javaslatot a VI. kerület polgármestere, Soproni Tamás nyújtotta be. Facebook posztja szerint a testület ezt el is fogadta.

A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy „dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat”. Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről

– írta posztjában Soproni Tamás.

Posztjában kiemelte, hogy kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól. Szerinte egy politikusnak kötelessége egy olyan problémával foglalkozni, ami nők százezreit érint.

Emellett az Alaptörvényben rögzített felterjesztési joggal élve a foglalkoztatáspolitikáért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulnak, hogy indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot 

– írja bejegyzésében a VI. kerületi polgármester.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés