Hirdetés

Életveszély a Balatonnál, figyelmeztet a rendőrség

Nap Híre portré Nap Híre

Bár az elmúlt napokban nagyon hideg idő érte el az országot, ám ez nem volt elég arra, hogy kellőképpen befagyjanak a tavaink. A Balatonon ugyan a kikötőkben kialakult egy 2-3 centiméteres jégréteg, ám a rendőrség arra figyelmeztet, hogy ez közlekedésre, valamint sportolásra alkalmatlan.

A rendőrség honlapján emlékeztettek: a jégen tartózkodás és a közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű a szerkezete.

Mivel a következő napokban is a déli órákra 3-4 Celsius-fok várható, míg éjszaka sem lesz –4  C-nál hidegebb a Balaton mellett, így valószínűleg a kialakult jégréteg nem fog lényegesen megvastagodni. Sőt, várhatóan a jövő héten az enyhén melegedő időjárás és a szél hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég tovább mosódik, törik, vagy teljesen el is tűnhet.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság éppen ezért felhívja a figyelmet az óvatosságra. Azt írják:

  • Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével; kikötők és veszteglőhelyek területén; folyóvizeken! 
  • Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre, fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, természetesen előzőleg meg kell szabadítani a jeges ruháitól! A bajbajutottat minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. 
  • A jégen tartózkodás szabályait a jégbeszakadás miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik.
  • A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halőr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat: 6500-tól 65 000 (ismételt elkövetés esetén 90 000) forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 200 000 forintig szabhat ki pénzbírságot.

Ha bármilyen, jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés), azonnal értesítsék a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívón - tették hozzá. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés