Hirdetés

Életet veszélyeztető hideg jön - adták ki a figyelmeztetést az Egyesült Államokban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Csütörtök este a középnyugati államokban jóval mínusz 20 fok alatt volt a hőmérséklet, egyes helyeken mínusz 30 fok volt, ami akár rekord közelébe is süllyedhetett hajnalra. Ráadásul a rendkívüli hideg viharos széllel is párosul. A viharos téli széllel érintett területeken mintegy 135 millió ember ér, a Nagy-tavak környékén pedig komolyabb havazás is kialakulhat. A hatóságok figyelmeztettek: néhány perc elegendő a fagyási sérülésekhez. 

Csütörtökön 2156 repülőjáratot kellett törölni országszerte, péntekre pedig már előzetesen közölték, hogy 1576 járat nem tud elindulni. Leginkább Chicago és Denver repülőtere érintett - írja az MTI.

A nemzeti meteorológiai szolgálat "bomba-ciklonra" adott ki riasztást, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet rendkívül gyorsan zuhan. A sarki légtömegek egyébként szerdán érték fel az Egyesült Állammok területét és gyorsan mozognak délkeleti irányba, péntekre az egész országot érinte fogja a hatása. Az előrejelzés szerint a legdélebbi államokban sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. 

A helyi meteorológiai szolgálat mínusz 40 fok alatti hőmérsékletre figyelmeztette az embereket, a hatóságok pedig hozzátették, hogy ez a hideg már életet veszélyeztető. 

A hóvihar áramkimaradásokat okozott többfelé, emellett pedig rengeteg balesetet is okozott. Texasban csütörtökön este mintegy 60 ezer háztartásban nem volt áram, de tízezrek voltak áram nélkül Arkansas és Oregon államban is.

A rendkívüli időjárásra Joe Biden elnök is kitért karácsony előtti sajtótájékoztatóján, amikor arra figyelmeztette honfitársait, hogy nem "a gyerekkorunkra emlékeztető" havas napok jönnek, hanem ez egy "komoly dolog lesz".

Ahogy arról korábban a Naphíre beszámolt, brutális mennyiségű hó esett Japánban is, autók százai rekedtek a főútvonalakon éjszakára, és áramkimaradásokat okozott az ítéletidő. A Japán Meteorológia Szolgálat jelentése szerint néhány térségben háromszor annyi hó esett, mint az évszaknak megfelelő átlag, Jamagata prefektúrában egy faluban 2,24 méter hó hullott, Niigata prefektúrában pedig egy településen 1,87 méter magas havat mértek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés