Hirdetés

Kiderült, meddig tartja érvényben az Orbán-kormány az élelmiszerárstopot

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az Agrárminisztérium az atv.hu kérdésére elmondta, hogy meddig tartja életben a kormány az élelmiszerárstopot.

Mint írták, a "hatélyban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben", azonban azt előre még nem lehet tudni, hogy ezeket ismét meghosszabbítják-e vagy sem. hozzátették, az élelmiszerárstopok a magyar lakosságot védik a "brüsszeli szankciók okozta inflációtól és áremelkedéstől".

Az azonban nem derült ki, hogy a következő kormányülésen napirenden lesz-e a téma, illetve, hogy mérlegeli-e a kabinet, hogy április vége előtt kivezeti az intézkedést. A tárca válaszában hozzátette, jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal vizsgála az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.

A napokban egyébként a Pénzügyminisztérium államháztartásáért felelős államtitkára a költségvetési bizottság ülésén azt közölte, hogy a kormány és a jegybank is egyetért abban, hogy az árstopokat ki kell vezetni, azonban az időpont továbbra is kérdéses.

Mint ismert, az Orbán-kormány tavaly 2023. április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopokat, előtte pedig további két termékkel ki is bővítette a hatósági áras termékek körét. Így jelenleg hatósági áron kristálycukrot, búzafinomlisztet, napraforgó-étolajat, házi sertéscombot, csirkemellet, csirke far-hátat, csirkefart, csirkeszárnyvéget, 2,8%-os UHT tejet, tojást és étkezési burgonyát lehet vásárolni az üzletekben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés