Hirdetés

Ez minden magyarnak fáj: még nagyon sokat kell várni, hogy olcsóbbak legyenek az élelmiszerek

Garai Kitti portré Garai Kitti

A szakértő szerint legalább fél évvel később várható itthon az élelmiszerárak csökkenése, mint Nyugat-Európában. Az ATV Híradó riportjában elhangzik: az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban februárban 19 és fél, Magyarországon pedig 47 százalék volt az élelmiszerinfláció.

Az ATV Híradó stábja ezúttal is megvásárolta azt az élelmiszercsomagot, amit ősz óta minden hónapban megvesznek. A kosárba most is, mint eddig mindig, ugyanaz a tíz élelmiszer került. Ezek közül csupán kettőnek nem változott az ára, a többi nyolc pedig drágább lett. 

A riport szerint a paradicsom kilójáért az előző hónapban 2490 forintot fizettek, most pedig már 3 ezer forintot kellett érte a boltban hagyni. Az alma egy hónappal ezelőtt még 349 forint volt, most azonban már 399 forintba került. A húsz dekás tészta ára nem változott, most is 779 forintot fizettek érte. Szerencsére a tojás ára sem emelkedett, egy doboz 1199 forintba kerül ebben a hónapban.

A tejföl viszont 24, a sertéspárizsi 37, a barna kenyér kilója pedig hét százalékkal drágult a februári árhoz képest. A 40 dekás vajat 699 forintért, a 2,8 százalékos tartós tejet 645-ért, a 20 dekás sajtot pedig 422 forintért vásárolták meg. 

A stáb összesen 6500 forintot fizetett a bevásárlás végén. Ez az összeg 400 forinttal több, mint amit februárban a boltban hagytak.

Még nagyon sokat kell várni, hogy olcsóbbak legyenek az élelmiszerek

Hivatkozás másolása

Raskó György szerint ha eltörlik az ársapkát, akkor egy komoly ugrás jön. Így aki abban reménykedik, hogy a mostani akció tartóssá válik és az élelmiszerek egy alacsonyabb árszintre állnak vissza, azt komoly csalódás fogja érni. 

A szakértő szerint a csökkenés más országokhoz képest Magyarországon sokkal később lesz majd érezhető.

"Jó fél évvel, háromnegyed évvel később, mint az uniós tagországoknál, azon belül is különösen a Nyugat-Európai országok élelmiszerinflációs rátája megy le olyan alacsony szintre, ami valóban, talán egy számjegyű lesz" - vélekedett a szakértő. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés