Hirdetés

Mától új világ jön: nagy változás lép életbe a boltokban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Csütörtöktől elindult a kötelező akciózás a boltokban, az élelmiszerek esetében 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árcsökkenésre.

A ma életbe lépő szabályozás az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik, amelyeknek 20 termékkategória estében kell hetente kötelező akciót hirdetniük. Ilyen termékkategória például a baromfihús; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség.

Mint ismert, valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges az akciózást megelőző 30 nap legalacsonyabb áránál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteniük - írja az MTI.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtöki közleményében kiemelte: a kötelező akciózást a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására vezették be. Hozzátette: ez egy újabb kormányzati intézkedés a magyar családok és nyugdíjasok védelmére.

Az árletörés kapcsán kiemelte: a kormány célja, hogy év végére egy számjegyűre csökkentse a szankciós inflációt. A már bevezetett intézkedések működnek, így az infláció tetőzött és csökkenésnek indult. A kötelező akciózás, valamint a júliusban induló online árfigyelő rendszer pedig az árak mérséklésén, a verseny fokozásán keresztül ahhoz fog jelentősen hozzájárulni, hogy az infláció csökkenése az év hátralevő részében drasztikusabbá váljon - hangsúlyozta.

Az akciózott termékekről a kereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig ellenőrizni fogja a végrehajtást - közölte Nagy Márton.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés